Избрани Новини

6-7 хиляди тона очакват да бъде черешовата продукцията в Кюстендилско

Трябва да има задължително по 2-3 кошера пчели на 10 дка череши

Засега черешовата продукция в кюстендилско не е засегната фатално от падналите градушки. Има обаче и села, които са по-засегнати като Драговищица и Тишаново, съобщи за Дарик директорът на Института по земеделие проф. Димитър Домозетов.
„Ние препоръчваме на стопаните да пръскат с мед съдържащи препарати, там където е паднала градушка. По-голям проблем ще стане ако продължат валежите около 10-15 юни, тогава може да се напукат много плодовете и да се компроментира реколтата. През тази година цъфтежа на черешите в цялата страна беше много добър, но завръза не беше така. Ако 35 % от цветовете завържат, означава, че завръза е нормален. При нас завръза е около 30- 32 %. Това се случи вследствие дъждовете през февруари- март", заяви Домозетов. Според него сортовете като Стела, Съмърс, Доганова жълта и Дима ще плододават активно, всички останали ще имат различно плододаване.
„На много малко места се използват кошери с пчели в масивите. Задължително трябва да има поне два-три кошера на 10 дка череши. Прогнозната ми реколта за тази година е около 6 000- 7 000 тона, през миналата година беше около 6 000 тона, а по миналата около 10 000 тона", допълни Димитър Домозетов.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)