Избрани Новини

Скандал със събличане на зрелостници разтресе Разлог

Зрелостници сигнализираха: "Две инспекторки от МОН ни претърсваха в тоалетните, караха ни да се събличаме!"

За скандално поведение на две инспекторки от Министерството на образованието и науката по време на матурата по география и математика алармираха ученици и родители от Разлог, които пожелаха да останат анонимни, докато не излязат резултатите от изпитите, за да не повлияе скандалът отрицателно върху оценките на децата, информира struma.bg.

Двете проверяващи са си позволили да претърсват децата, дори да ги събличат по бельо, за да намерят евентуално пищови или материали, свързани с изпита, твърдят родителите.

Това се е случило по време на ДЗИ в Професионалната гимназия по туризъм и хранителни технологии „Никола Стойчев“ в Разлог, която е била сред избраните на случаен принцип училища в страната, които са проверявани от представители на министерството.

„Създаденото от проверяващите напрежение беше толкова голямо, че ние не можехме да работим спокойно. Аз отидох до тоалетна и да пия вода и те започнаха да ме тарашат. Това не се е случило само на мен, а на всеки, който влизаше в тоалетната. Проверяваха ни буквално като престъпници - опипваха ни по крачолите на панталона, караха ни да се събличаме, включително и да си събуваме обувките. Беше много притеснително, не е лесно след такова отношение да пишеш на матурата. Просто стресът беше огромен. Причакваха ни пред тоалетната и започваха да ни претърсват”, сподели един от зрелостниците в ПГТХТ в Разлог.

Негови съученици потвърдиха същото. Едно от момчетата дори заяви, че една от госпожите проверяващи си е позволила да влезе в тоалетната.

„Бяхме претърсени всички, които отидохме до тоалетна - пребъркваха ни джобовете, якетата, дори ни караха да се събличаме. Мен дори не ме претърсиха на вратата или в коридора, а влязоха в тоалетната заедно с мен. Не ни оставиха на спокойствие през целия ден. Беше ужасно”, сподели друг зрелостник.

Твърденията на учениците бяха подкрепени и от техните родители. Те обаче бяха притеснени как ще се отрази публичността на случая върху оценките на децата им. Категорични са обаче, че след като обявят резултатите, ще излязат с имената си и дори ще разкрият и самоличността на двете проверяващи.

На матурата по география освен ученици от ПГТХТ е имало и зрелостници от други училища. Според гимназистите действията на министерските пратеници са били целенасочени, с единствената цел да заловят поне един ученик да преписва и по този начин да покажат, че в министерството са си свършили работата както трябва и проблемът с изтичането на отговорите на матурите е надолу по веригата.

Ученици споделиха, че инспекторките са заловили двама гимназисти от друго училище с телефони, на единия от които е имало отговорите и стоварили вината върху учителите.

„Не знам как един учител ще даде отговорите, тъй като файлът с теста се получава буквално минути преди изпита, а в случая в училището в Разлог той е изтрит пред очите на двете госпожи от министерството, които са наблюдавали всичко. Непрекъснатото им влизане, излизане и обикаляне създаваше напрежение и това пречеше на работата ни”, сподели друг възпитаник на гимназията.

За ДЗИ по география в ПГТХТ е трябвало да се явят 108 зрелостници, но 10 от тях не са се явили. Работите на учениците, в които са открити мобилни телефони, са анулирани.

 



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)