Избрани Новини

Бизнес дама строи мистичен средновековен замък в община Гърмен

Почти никой не знае с точност кой стои зад причудливото строително начинание.

Средновековен замък се извисява от известно време в красива гориста местност между селата Огняново и Марчево в размирната напоследък община Гърмен, множеството кули и бойници привличат погледа на минаващите, защото особено в мрачно и дъждовно време гледката е направо мистична, пише struma.bg. Всъщност това е един от последните четири новостроящи се хотела в известния с минералната си вода курорт. Странното е, че почти никой не знае с точност кой стои зад причудливото строително начинание.

"Мисля, че е на бизнесмен от Гоце Делчев, но си проверете", казва кметът на Марчево Борис Кунчев. Кметицата на Огняново Димитрия Гюрова също не знае, но обяснява, че го вижда от прозореца на кметския си кабинет и дори прави важно уточнение, че по наляво в гората има още един замък близнак, който е скрит зад дърветата и в момента е на ниво груб строеж.

Проверка в администрацията на Гърмен установява, че най-новият хотел се строи от неврокопската бизнес дама Малинка Иванова чрез фирмата й ЕТ „Малинка Иванова - Валентина“.

В момента в Огняново и Марчево има общо 14 действащи хотела, 7 къщи за гости, четири нови хотела в строеж и 2 пред пускане, т.е. общо скоро ще надхвърлят 30. „Тук има бум на туризма, особено през последните години, според статистиката за 2014 г. около 35 000-40 000 туристи са минали през Огняново, което за нас е много добре, защото младите хора намират работа в хотелите, производителите на екологична продукция - домати, чушки, краставици, месо, мляко, сирене, мед и пр., имат гарантирана реализация. На този фон сме много притеснени от атаката срещу качествата на нашата минерална вода и още не мога да си обясня откъде ни дойде този удар „под кръста“. И за себе си нямам обяснение кой лъже и кой казва истината за огняновската минерална вода”, ядосва се кметицата Димитрия Гюрова. „Сега на целия този фон идва и другият негативен удар по имиджа на общината - конфликтът с ромите в Гърмен. Все още не сме усетили някакъв драстичен отлив на туристи, но хотелиери се обаждат всеки ден да ме питат, какво да обясним на клиентите, които преди да направят резервация, питат: „Опасен ли е арсенът в минералната вода в Огняново?”. Какво да кажа аз, като сама искам отговор, толкова години не беше опасно, как така изведнъж се оказа вредно? Лично съм търсила информация и попаднах на официално изследване на учени за нашата вода, според което съдържанието на арсен при норма 10 микрограма тук е 9,86 микрограма, т.е. сме дори под минималната норма. Кой се опитва да ни удари? Дори си мисля, че сме объркали нечии сметки с бума на туризма и строителството на хотели тук”, обобщава съмнението си кметицата. Другият болен въпрос в общината - ромското насилие, според нея не е актуален за Огняново. В селото, което е от 2000 жители, живеят 180 роми и почти всички са интегрирани от години, работят, повечето гледат тютюн, плащат си сметките сами, не са като събратята им от квартал „Кремиковци“ в Гърмен.

Последната амбиция на кметицата е заради големия поток туристи да издейства поставянето поне на един банкомат в Огняново, за да могат гостите да теглят спокойно пари при нужда.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов