Избрани Новини

Николай Русинов-Чеци:Има фрапиращи нарушения на моите права и ще го докажа

Подсъдимият, който получи доживотен затвор от Софийския градски съд, упрекна магистратите, че не са чели делото

Делото срещу Николай Русинов-Чеци за убийството на Яна Кръстева в Борисовата градина започна на втора инстанция пред Софийския апелативен съд (САС) с редица искания за доказателства от самия Чеци. Подсъдимият, който получи доживотен затвор от Софийския градски съд, упрекна магистратите, че не са чели делото, предаде в. "Преса". Русинов отправи сериозна критика и към САС, но заяви, че няма да иска отвод. „Има фрапиращи нарушения на моите права и ще го докажа“, заяви Русинов. Той посочи, че градският съд се е позовавал с мотивите на свидетелски показания, които били тълкувани превратно. Освен това се посочвало, че той бил безработен, което не било вярно.
САС изслуша търпеливо исканията на Русинов и уважи част от тях, но други отхвърли. Подсъдимият настояваше да бъдат разпитани повторно десет свидетели, които са дали показания пред градския съд. Според Чеци магистратите са преценявали основно казаното от тях пред разследващите, а не пред съда. Освен това той настоя и да бъдат преразпитани отново всички експерти, които са изготвили съдебномедицинските и ДНК експертизите. В мотивите си за това искане той обясни, че след заключението у него оставали съмнения и имал допълнителни въпроси към вещите лица. Чеци поиска и да бъде направено запитване до консулския отдел на ЮАР какви документи са необходими за влизане в страната, изисква ли се входна виза и дали му е била издавана такава. Освен това поиска редица справки от транспортното министерство във връзка с електронния билет до страната, за който се твърди, че е заявил, а после отменил.
САС отхвърли всички искания и посочи, че единствените основателни са тези за справките от НОИ, НАП и Агенцията по вписванията за това дали е работил и плащал ли си е данъците. Освен това съдът посочи, че е необходимо и повторното изслушване на някои от експертите, изготвили заключенията по ДНК анализите. За това вчера САС зададе допълнителни въпроси към д-р Елка Иванова и д-р Захари Ташков, които са изследвали тялото на Яна Кръстева. Те уточниха спорни въпроси за травмите, които са причинили кръвотечение преди смъртта на студентката.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов