Избрани Новини

В Гърмен се провежда масов протест

В шествието взимат участие футболни агитки и групи рокери от страната

Хиляди хора от цяла България се очаква да се включат днес в масовия протест, организиран в Гърмен, с искане за събаряне на незаконните  постройки в ромския квартал "Кремиковци" в село Марчево, пише Е-79com.

Очаква се  протестиращите да се съберат на площада в с. Гърмен около обяд и  да се отправят към ромския квартал веднага след сирените по повод Деня  на Христо Ботев, които ще прозвучат в 12:00. В шествието ще вземат  участие футболни агитки от страната, както и групи рокери. В Гърмен е  подсигурено засилено полицейско присъствие, като на място има и  жандармерия.

Протестите срещу незаконните постройки в ромския квартал  "Кремиковци" продължават вече 10 дни. Напрежението там ескалира заради  пусната силна музика от няколко роми, които след като бяха приканени да я намалят, налетяха на бой на местни жители. Всяка вечер в общината се  провежда мирен протест с искане за премахване на незаконните постройки и изселване на роми, живеещи незаконно в общината.

В неделя вечерта част  от ромите започнаха да събарят незаконните постройки. Действията им са в  резултат от повторно изпратените покани за доброволно премахване на  незаконните постройки в землището "Падарката" в село Марчево.

Още през  2012 година са издадени 124 заповеди за премахване на незаконни строежи в  землище на с.Марчево. На извършителите на незаконните строежи са връчени покани за доброволно изпълнение, включително и чрез публикуване на съобщения на интернет страницата на ДНСК. Общината обяви процедура за насрочване на търг за закупуване на парцели на цена от 1,10 лева за кв.  м.

По мнение на част от управляващите самият конфликт тлее от години заради многото незаконни постройки в квартал „Кремиковци” в село  Марчево. По официални данни те са 129 на брой.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов