Избрани Новини

Двама са арестувани след големия протест в Гърмен

Бързо производство е образувано срещу 30-годишния Радослав Герчев от Гоце Делчев

Две досъдебни производства са образувани след вчерашния протест в Гърмен, който бе подкрепен от стотици хора, пристигнали в Гърмен, от цялата страна, съобщава infomreja.bg. Едното е за хвърляне на камъни и предмети към полицаите, които охраняваха митинга, а другото е за повреда на служебен автомобил на журналисти.

Бързо производство е образувано срещу 30-годишния Радослав Герчев от Гоце Делчев. Около 16:00 часа на 2 юни в района на пътя между селата Гърмен и Марчево той е нанесъл удари с твърд предмет по вратите и калниците на автомобил „Дачия Логан”. При инцидента няма пострадали хора. Нападателят е задържан с полицейска заповед за 24 часа и ще бъде освободен от ареста днес.

Нощта в община Гърмен е преминала спокойно, съобщиха от полицията. Още снощи и в ромския квартал „Кремиковци” са се завърнали  доста от ромите, които преди дни заради протестите напуснаха квартал "Кремиковци" и се заселиха на катуни в местността „Вищерица” и в други планински местности в региона.

"Спокойната атмосфера в „Кремиковци” е само привидна. Хората от квартала са притеснени най-вече да не бъдат нападнати от националисти и футболни фенове.

"Всяка година през лятото се заселваме по планините и до есента берем гъби, боровинки и различни билки, които продаваме в пунктовете, за да изкарваме някакви пари за прехрана", заяви ромският пастор Иван Айдар. Той допълни, че вече всички роми от квартала  са готови да спазват законите и да разрушат незаконните си къщи и колиби, стига държавата и Общината да им подсигури временен подслон, докато приключи процедурата по събарянето, търговете за купуване на парцелите и построяването на нови и законни къщи. "Малко от  ромите в „Кремиковци” ще могат да си позволят да преминат през цялата процедура, защото са необходими пари, и то не малко", допълни ромският лидер. Той бе категоричен, че ако досегашните управници на община Гърмен, особено през последните 15 години, не ги бяха лъгали, че ще намерят за тях най-безболезнения изход и ще им помогнат да узаконят къщите си, до такива протести и омраза нямало е да се стигне.

 



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов