Избрани Новини

Студенти от 5 университета тръгват на историческа експедиция

Животът

04-06-2015, 16:41

Снимка:

Архив

Автор:

blagoevgradutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Бул. „Черни връх” пропадна

„Симитлия – от Древността до наши дни“ е от 1 до 6 август

Студенти от 5 университета ще вземат участие в научната експедиция „Симитлия – от Древността до наши дни“. Тя започва на 1 август и ще продължи 7 дни.

18 бакалаври, магистранти и докторанти от ЮЗУ „Неофит Рилски“, Великотърновския, Софийския, Шуменския и Русенския университети ще станат част от теренният обход. За настаняването им се е погрижила общинска администрация – Симитли, която ще заплати и транспорта по обектите.

„Имаме потвърдено участие от музейни специалисти към музея от отдел „Археология“, които ще говорят на място за проведени разкопки на територията на община Симитли“, уточни Ковачев.

„Всичко започна на 9 ноември 2013 година, когато малка група студените от II и IV курс, специалност „История“ към ЮЗУ „Неофит Рилски“ посетиха община Симитли“, разказва пред радио Фокус Кристиян Ковачев, член на организационния комитет на експедицията. След това идеята еволюирала и през 2014 година се е провела първата голяма експедиция, в която освен студенти се включиха и граждани на Симитли. По време на провелата се експедиция са били посетени голяма част от културните обекти, намиращи се на територията на общината, спасени са били и много документи с ценно съдържание. „Наред с това и на базата на извършения теренен обход, бяха изготвени молби до съответните институции, за да се вземат мерки за опазването на културно – историческото наследство“, коментира Ковачев.

Той каза още, че през тази година, обект на изследване за младите учени ще бъде човекът и човешкия фактор в историческите събития. „Ще посетим селата около Симитли – Брежани, Крупник, Сушица, Долно Осеново, както и няколко археологически обекта на територията на общината“, допълни Ковачев.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов