Избрани Новини

Шефът на РИО отговори на анонимното писмо на ученици

Животът

04-06-2015, 21:39

Снимка:

Благоевградутре.бг/архив

Автор:

blagoevgradutre.bg

Всичко от Автора

Българчетата да не завиждат на ромите за отсъствията, а да се стараят повече, каза им Ивайло Златанов

Началникът на Регионалния инспекторат по образование Ивайло Златанов отговори днес на анонимото писмо на ученици от СОУ „Св. Св. Кирил и Методий“, разпространявано апокрифно от няколко дни в община Гърмен. Според текста, на 25 май – ден след кървавия екшън в квартал „Кремиковци“, при който трима души бяха ранени, а 8 арестувани, учениците обсъждали със свои преподаватели случилото се и дочули интересни подробности от „политиката“ на училището, съобщава „Струма“.

В същия ден учителят по математика Рамзи Абдиков, негова колежка и директорът на Стоян Стругов категорично забранили на децата да говорят за отсъствията на ромските им съученици, за да не пострада бюджетът на школото.

„Искаме да заявим, че ромските ученици са много по-толерирани и обгрижвани от българските“, пишат анонимните автори на протестно писмо. „При закъснение или отсъствие всеки български ученик получава неизвинено, докато ромският ученик не получава нищо. В училището има спрени детски помощи на български ученици, но не и на ромски. Отсъствия на ромите се пишат само в случай, когато има проверка от инспектората в Благоевград. Всеки ученик трябва може да пише поне името си, а след като масовата част от учениците от „Кремиковци“ не могат, защо и как минават класовете и стигат до 12 клас? Всяко българско дете само купува тетрадките и учебниците си, а тетрадките на ромските ученици се купуват от учителите. Защо?“, питат децата.

„Ние не сме против ограмотяването на ромите, но сме против това да получават дипломи на хартия, не познавайки дори българската азбука“, уточняват те.

Началникът на инспектората по образование в Благоевград Ивайло Златанов се оказа добре запознат с писмото и с проблема. „Да, в неделя за последно бях в училището, но приоритет на проверката беше как децата ще завършат годината. И да ви кажа, въпросът май е ще го има ли училището след 3 месеца или няма да го има. От 270 деца в СОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ 137 са циганчета. Има по една паралелка от 1 до 12 клас и в паралелката на 7 клас от 24 деца 22 са ромчета“, обясни той.

„Много е лесно от 12 паралелки в гърменското училище да останат 5 или да бъде закрито училището, но за кого ще е добре това? Да не би за учителите, които ходят всеки ден във въпросния квартал „Кремиковци“ и молят ромчетата да дойдат на училище или пък за българчетата, които ще трябва да ходят на училище в съседно село? Състоянието действително е незавидно, но то е такова не само в Гърмен, а във всички училища, където има повече ромски деца. И тия ученици от Гърмен започнали да ми се оплакват, че учителите давали тетрадки на циганчетата и че на ромчетата не им пишели отсъствия, а на тях пишели. Вместо да се стараят да не отсъстват от училище, те завиждат на другите, че могат да го направят“, заяви той.

Междувременно жители на Гърмен застанаха изцяло зад думите на децата си. На второюнския протест на съселяните си камериерката Иванка Тошева бе категорична, че заради ромчетата в училището в Гърмен е преместила 12-годишния си син в Гоце Делчев. „Циганчетата от „Кремиковци“ идват на училище инцидентно, но когато дойдат, правят го само за да късат тетрадките и учебниците на нашите деца и да им крадат парите“, разпалено обясни Тошева. „Децата ни бягат от парка щом се зададе някое ромче, защото знаят, че пак ще има проблем“, допълва тя.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов