Избрани Новини

Започна активнa информационна кампания срещу телефонните измами

Усилията на Община Благоевград са насочени изцяло към по-възрастното население

Служители на сектор „Сигурност, охрана и обществен ред” към Община Благоевград и служители на Първо районно управление „Полиция” – Благоевград започнаха активнa информационната кампания срещу телефонните измами  в края на месец май.

Кампанията работи усилено от самото си начало. За по-малко от две седмици освен по централната градска част и кварталите, бяха раздадени разяснителни брошури и във всички пенсионерски клубове в града. Информационни бюлетини бяха предоставени и на всички кметове и кметски наместници в общината.

Усилията на Община Благоевград, съвместно с Първо районно управление „Полиция” –  Благоевград, са насочени изцяло към по-възрастното население, тъй като е установено, че те по-често се поддават на телефонни измами. Освен, че се предоставят брошури, на гражданите им се обяснява нагледно какви са сценариите, по които телефонните измамници работят и какви са начините те да бъдат разкрити.

Брошурите, които раздават органите на реда в Благоевград съвместно с общинското звено, описват видовете телефонни измами, които са прилагани най-често. Сред тях са „Спешна операция”, „Получаване на колет”, „Внасяне на гаранция”, „Печалба от томбола или телевизионна игра”, „Баене за разваляне на магия”, „Предоставяне на социални помощи”, „Ремонт на жилище по програма на Европейския съюз”, „Наемане на квартира” и „Заем на познат”. Всеки сценарий по посочените теми се развива идентично, като целта е да бъдат взети пари от потърпевшия. В информационната кампания са посочени и начините, по които може да реагира всеки, който се усъмни в някои от изредените видове измама или подобен на тях. Първото и най-важно е да се свържете с телефон 112, който е за цялата страна и се набира безплатно.

 



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)