Избрани Новини

60-годишен юбилей чества ПСС Разлог

Отрядът е в състав от 20 планински спасители в наряд и над 15 души извън наряд

Планинската Спасителна Служба Разлог отпразнува своя 60 годишен юбилей. От 60 години туристите в Пирин могат да разчитат за помощ на екипите на Планинска спасителна служба – Разлог. В продължение на десетилетия те са винаги на поста си в помощ на туристи и алпинисти, изпаднали в трудна ситуация в планината. През ПСС преминават десетки хора и всеки един е дал от себе си немалко, за да се превърне отрядът в един от най-добрите в България. Всички спасители, преминали през тези 6 десетилетия през отряда, заслужават един голям поклон за доброволческата си дейност и определено Разлог трябва да се гордее със своя  отряд и със своите спасители.

На 20.02.1955г. в присъствието на представител на  БЧК и завеждащ сектор „Планинско спасяване” към БЧК м.с. Петър Златев се учредява Планински спасителен отряд в Разлог в състав Идаки Динев – началник, Владимир Баров – домакин и членове Атанас Колевичин, Георги Бицин, Борис Кондев, Славчо Божанов, Любен Крънчев, Димитър Татарски, Борис Костадинов и Любен Астинов. От 1955 до 1972 основател и началник на отряда е бил Идаки Динев, от 1972 до 1991 началник е бил Илия Андреев, от 1991 до 2005 – Богомил Цонков, от 2005 до 2012 – д-р Борислав Стойчев  и от 2012 до момента Любчо Джолев и домакин Благой Максимов, като те са и водачи на 2-те кучета в наряд към ПСС Разлог.

И в момента отряд Разлог, в състав от 20 планински спасители в наряд и над 15 души извън наряд, е в пълна готовност да помага на пострадалите и бедстващи както на определените райони, така и в други населени места, нуждаещи се от помощта на Планинската спасителна служба. И това го доказва участието им  в едни от най–тежките акции, а  именно акцията на „Кончето”, която продължи повече от 24 часа, Лавината, която се оказа фатална за трима опитни и добре подготвени екипирани скиори.

Началникът на ПСС Разлог – Любчо Джолев изказа благодарност към Община Разлог в лицето на инж. Красимир Герчев и неговия екип за оказаното съдействие, на директора на „ВиК”- Разлог за предоставената техника, на директора на Парк „Пирин” и служителите му за оказаната помощ, на представителите на БЧК за отпуснатите средства, с помощта на които бе закупена така необходимия джип за придвижване в трудно проходими места и райони и не на последно място на всички приятели, които  са помагали през всичките тези години.

 

 


Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов