Избрани Новини

"Пиринче“ празнува 30-годишен юбилей утре

Ансамбълът ще поднесе на зрителите букет от разнообразни танци

Детски фолклорен ансамбъл „Пиринче“ празнува 30-годишен юбилей в зала „Яворов“. Концертът ще бъде на  11 юни /четвъртък/  от 19:00 часа.

Детски фолклорен танцов ансамбъл "Пиринче" към Център по изкуствата в Благоевград е своеобразна визитна картичка за града и достоен наследник на богатите фолклорни традиции на Пиринския край. Създаден е  през  октомври 1984 г. с цел да издирва, съхранява и доразвива богатата танцова съкровищница на нашата страна. Репертоарът му обхваща фолклорното разнообразие на различните етнографски области в България. В него се открояват танцовите постановки на Кирил Дженев, Костадин Руйчев и Симеон Стамболийски, който е основател и художествен ръководител на ансамбъла. “Пиринче” завладява сърцата на своята публика с неподправена детска жизненост и блестяща танцова техника.

 На своя юбилеен концерт “Пиринче”, с художествен ръководител  Симеон Стамболийски и хореограф Полина Сатиева, ще поднесе на зрителите букет от разнообразни танци, умело свързани в един прекрасен спектакъл от българския музикален и танцов фолклор. Стремежът на неговите ръководители е чрез ритъма и енергията, които бликат от народните танци, да възпитат у младите хора любов към българските традиции, които обединяват един народ, така както хорото обединява хората - рамо до рамо, сърце до сърце.

Програмите на ансамбъла радват многобройна публика както в страната,  така и в чужбина. Младите му и емоционални изпълнители покоряват  сърцата на зрителите от България, Русия, Индия, Гърция, Македония, Унгария, Белгия, Италия, Турция и други страни.

  В Център по изкуствата обучението е индивидуално и групово. Ежегодно в школата на ансамбъла се обучават около 400 деца на възраст от 5 до 18 години.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов