Избрани Новини

Бум на инсулти в Сандански

Специалисти съветват да не се преяжда

С 40 % повече са регистрираните случаи на инсулти от началото на годината в община Сандански, съобщава Радио "Белла". За 72 часа в неврологично отделение на санданската болница са приети 11 души, покосени от инсулт. Двама от тях са починали. Най-младият е на 36 години, най-възрастният на 77. От началото на годината в общината са починали 98 души, 49 от тях от инсулт. Най-честата причина за инсултите е високото кръвно налягане и захарният диабет. Според специалистите, възникването на инсулт може да се предотврати с вещества, които се съдържат в обикновените хранителни продукти.

Магнезият намалява риска от инсулт с 15 %. Той се съдържа в пълнозърнестите култури, ядките, зелените зеленчуци, сушените сини сливи. Магнезият намалява високото кръвно налягане.

Според специалистите основното правило, което трябва да се спазва, за да се предпазим от инсулт, е да не се преяжда. В менюто ни трябва да присъстват продукти, богати на пектин като нектари, пресни зеленчуци и плодове, домашно приготвен мармалад. Тези продукти, както и пълнозърнестият хляб спомагат за изхвърлянето на токсини.

Продукти, които предпазват от склеротични плаки и дори ги разрушават, са ряпата, репичките, хрянът, зелето, броколите и карфиолът. Те намаляват с една трета риска от инсулт. Цитрусовите плодове намаляват този риск с 25 %. В средиземноморските страни хората рядко страдат от заболявания на кръвоносните съдове. Това се дължи на редовната употреба на зехтин, който отговаря за здравето на кръвоносните съдове.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов