Избрани Новини

Ученици карат ваканцията на тютюневите ниви

Малчуганите помагат на възрастните и в брането, и в низането

Децата на хиляди тютюнджии в Неврокопския край са наравно с тях в тютюневите ниви, съобщава standartnews.com. Малчуганите помагат на възрастните и в брането, и в низането на „зеленото злато", което е основното препитание в десетки населени места в региона. Те не се оплакват, че през ваканцията им се налага да работят.

„Малко са тези, които успяват да отдъхнат на море или на планина. Семействата нямат пари за такива сериозни разходи", признават кметове на населени места в Неврокопския край. Учениците са първи помощници на родителите си в усилната работа по отглеждането на тютюна. На практика през летните месеци те сменят ученето с труд на полето. "Просто нямат избор, трябва да помагат на родителите си. Свикнали са на труд и не се оплакват", твърдят кметове на села в община Гърмен.

Децата в община Якоруда също знаят как се отглежда тютюн. В тамошните села често може да се видят момичета и момчета, които са на полето или нижат тютюн пред домовете си. „Засега ни помагат само по-малките, които са от началния курс. По-големите ще се включат в работата, щом завършат училище този месец. Благодарение на тях ще огледаме повече тютюн и ще изкараме повече пари, за да живеем по-добре. Затова не се жалват от работата. Гледаме да не ги натоварваме много, за да имат време и за игри", споделят родители.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов