Избрани Новини

Искат да забранят остъкляването на тераси

Предвижданите промени не се харесват особено на хората в Благоевград

Промени в Закона за етажната собственост предвиждат остъкляването на балконите и санирането на отделни апартаменти да останат в миналото, съобщава БНТ. Новите текстове забраняват всякакви дейности по фасадата на блока, които нарушават цялостния архитектурен вид на жилищните блокове, както и дейности, които увреждат устойчивостта на сградите. Добрата новина е, че в закона не се казва нищо за вече остъклените тераси и по презумпция собствениците на такива апартаменти няма да бъдат принуждавани да премахват конструкциите. Как благоевградчани приемат предвижданите промени провери екип на БНТ.

С терасите си хората са изключително изобретателни. С фасадата на блока рядко някой се съобразява. Балконите се приобщават към стаи, остъкляват се или пък се преграждат.

Предвижданите промени не се харесват особено на хората в Благоевград, защото те възприемат апартаментите си като имот, с който могат да правят каквото си решат.

Архитектите са категорични, че фасадите на сградите не трябва да се променят и според тях е добре готвените промени да бъдат приети.

“Абсолютно задължително всичко да става така, както го е предвидил законодателят. Често когато идват чужденци, се чудят като видят сградата, в която всеки етаж, всеки апартамент е направил по нещо незаконно”, каза арх. Васил Тинчев.

Остъклените тераси според арихтектите са най-разпространения вид незаконно строителство. Процедурата по узаконяването им е дълга и изискава редица документи.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов