Избрани Новини

Почетоха Дядото

Благоевград Лайф

14-06-2015, 13:28

Снимка:

Архив/Blagoevgrad.utre.bg

Автор:

blagoevgrad.utre.bg

Всичко от Автора

Димитър Благоев основава социалистическото движение у нас, застъпник е за Балканска федерация

С поднасяне на цветя благоевградчани отбелязаха 159 години от рождението на Димитър Благоев, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пирин. Сред официалните гости бяха заместник-кметът на община Благоевград Антонета Робева, представители на политически партии, общинска и областна администрация, общественици, културни дейци и граждани, които положиха цветя пред паметника на Димитър Благоев в областния център.

Димитър Благоев е български политик и философ, публицист, основател на организираното социалистическо движение в България и на първата социалдемократическа партия на Балканския полуостров.

Той има основен принос за организирането на Бузлуджанския конгрес (2 август 1891 г.). и е един от учредителите на Българската социалдемократическа партия /БСДП/. Димитър Благоев е активен деец на Пловдивското македоно-одринско дружество, бил е негов председател, а по-късно е подпредседател на настоятелството.

Обявява се против войните в началото на миналия век и застъпва тезата за Балканска федерация. Избиран е за народен представител в ХII ОНС, ХVI ОНС и ХVII ОНС. Умира на 7 май 1924 г. в София.

През 1950 година името на Димитър Благоев става патрон на Горна Джумая и градът се преименува на Благоевград.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)