Избрани Новини

Петър Илиев, "SOS – ПТП": Младите шофьори са най-рисковата група

Според него е необходим по-активен граждански самоконтрол

По-сериозен контрол и глоби биха могли да спомогнат за намаляване на броя на катастрофите. Това каза за Радио „Фокус“ Петър Илиев, представител на сдружение "SOS – ПТП" в Благоевградска област. „В Националната стратегия за подобряване безопасността на движението по пътищата на Република България за периода 2011 - 2020 година, приета с решение № 946 на Министерския съвет от 22.12.2011 година, бе показана ролята на институциите за решаване на проблема за безопасността на движение. В тази насока, всяка една институция на национално, регионални и местно ниво прие да изпълнява собствена политика за постигане целите на  стратегията за намаляване на пътните инциденти, чрез реализацията на конкретни планове и идеи“, коментира Илиев. Той допълни, че от сдружението не веднъж са давали различни предложения за промяна в Закона за движение по пътищата, като сред идеите са  подобряване  в изискванията към водачите на МПС-та, регламентирано в Закона за движение по пътищата, налагането на по-сериозни мерки от страна на контролния орган, в това число по-сериозни глоби и по-сериозен контрол.

Според него е необходим по-активен граждански самоконтрол с цел превенция срещу катастрофи. По думите му, не може до всеки шофьор да има контролен орган, който да следи за спазване на дисциплината по пътищата. Затова гражданите трябва да са по-активни и да сигнализират за нередности по пътя. „В нормалните страни е въпрос на чест, гражданите да сигнализират, когато установят нередност.

Той подчерта, че младите шофьори и тези без опит са най-рисковата група на пътя и по-често могат да предизвикат катастрофа. „Тъй като младите водачи са най-рисковата група, ние от сдружението направихме силно въздействащ превантивен клип с най-честите причини за пътно транспортни произшествия“. Той допълни, че този информационен филм се прожектира по  време на обучения и дискусии, а също така може да бъде видян и на сайта на сдружение "SOS – ПТП". Илиев добави, че посланието което сдружението иска да отправи към шофьорите, с този клип е, че хората трябва да мислят преди да действат.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов