Избрани Новини

Балкански фестивал „Бохеми“ - най-доброто от балканската душа!

Вход свободен - Желко Йоксимович, Каролина Гочева, Иво Папазов - Ибряма, Гаджо Дило и много други на музикален фестивал "Бохеми" Банско

Колоритен, цветен, пиперлив и много шумен е типичният балканец! Кръвта му кипва под неравноделния ритъм на уникалната фолклорна музика, събрала цялата любов и скръб на балканската кръстопътна душа.

"Бохеми" е онзи фестивал, който щедро ни кани да усетим вкуса и звука на музиката, характерна за Балкански полуостров. Организаторите "Бохемия Ентертейнмънт" и Община Банско са си поставили за цел всеки съпричастен към бохемския начин на живот, да сподели преживяването с най-добрите, ето защо входът е напълно свободен, а портите – широко отворени. 26ти и 27ми Юни, Централен площад, град Банско!

Сръбският майстор на баладата Желко Йоксимович, българският виртуоз-кларнетист Иво Папазов-Ибряма , македонската поп дива Каролина Гочева, сръбските тръбачи от "Барка Брас Бенд", умопомрачителните гърци от "Баилдса", уникалните по рода си Гаджо Дило, изключителната българска инструментална формация "Булгара", както и неподражаемите "Бански старчета" – от тази по-пищна и пъстра компания, здраве му кажи!

Желко Йоксимович е първият хедлайнер на фестивал, известен е с хитовете "Ljubavi", "Lane moje" и "Nije ljubav stvar" и с прозвището си "The Master of The Balkan Ballads". Когато излиза на сцена не се притеснява да се раздаде на публиката, както балканската му емоционалност му диктува. В музиката му са вплетени традиционни фолклорни инструменти, поп баладичност и затрогващ темперамент. Именно тези характеристики го превръщат в най-популярния и талантлив певец и композитор в Сърбия.

Кларнетистът Иво Папазов - Ибряма е "Слънцето на кларинета", в музиката му е събрано всичко, което може да накара човек да мечтае – страст, лиричност, диви вълни от пъстроцветни звуци. "Благодарение на него светът знае, че нашият джаз е страхотен. Той е култ.", кометнират от BBC Radio.

Сред мъжкия състав изпъква едно балканско цвете – поп дивата Каролина Гочева. Македонското девойче има зад гърба си пет студийни албума и е работила с някои от най-популярните балкански изпълнители като Влатко Стефановски, Младен Маекович, Весна Малинова. Гласът й е определян като "магически и многопластов", а тембърът й приляга на всяка душевност.

Част от програмата на фестивала ще бъдат момчетата от Baildsa. Името на гръцката банда идва от турската дума "bayılmak", което в превод означава "да припаднеш", "да утолиш". В музиката им се събират всички тонове, които могат да заситят блаканската жажда – източно звучене, етно ритъм, брас секция, пънк и фънк ноти.

Музиката на Gadjo Dilo е типично балканска - лесно се отличава от която и да е друга по света, като мелодия и начин на изпълнение. Уникалната нотка на групата се дължи на желанието им да запазят стила "Manouche gypsy jazz" жив. Самите те казват, че най-силно са повлияни от "единствения по рода си джаз музикант Django Reinhardt". Житейският и артистичен път на Django, както и джазът от 30-те и 40-те са същинските вдъхновения и за първия студиен албум на групата. "Manouche de grec" посвещават на "любовта си към Django" и увлечението към гръцки песни от тази епоха. Въодушевлението им от изключителния жанр ги стимулира да създават неповторима музика, която докосва сърцето.

Новите участници "Барка Брас Бенд" са добре познати в страната си. Създават оркестъра през 1998 г. в гр. Княжевац, Сърбия. Още през първите години, с участията си като бенд, печелят една първа и две втори награди на най-големия събор за духова музика - Фестивалът в село Гуча, който неслучайно е под мотото "Лудост, произведена в Сърбия". За музикантите следват многобройни нови награди, като най-голямата е Първа награда в Гуча през 2012г. Деветимата музиканти свирят във всички жанрове, но основният им репертоар е музика от Балканите. Многобройни са участията на групата на фестивали в Сърбия, Гърция, Италия, Турция, Англия, Германия, Австрия, Китай и др. Участват като част от големия проект в състава на "SANJA ILIC-BALKANIKA". Имат и голям музикален опит с много гост певци и инструменталисти, а оригиналното им звучене е използвано от редица сръбски композитори за премиери на новите им произведения.

Програмата по дни за фестивала е:
26-27 юни
водещ: Ники Станоев

26 юни, петък
18:30 – 19:00 Фолклорен ансамбъл от гр. Банско
19:00 – 20:00 Бански старчета
20:30 – 21:30 Иво Папазов - Ибряма
22:00 – 23:00 Каролина Гочева

27 юни, събота
13:00 – 13:30 Фолклорен ансамбъл от гр. Банско
13:30 – 14:50 - Balkan Scientists Soundsystem ft. Sando Sandov (trumpet)
15:00 – 16:30 Барка Брас бенд
17:00 – 18:00 Байлдса
18:30 – 19:30 Булгара
20:00 – 21:30 Гаджо Дило
22:00 – 23:00 Желко Йоксимович
Когато балканският глас се разлее и птиците слушат в захлас!
26-27 юни, Централен площад, Банско, ВХОД СВОБОДЕН



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)