Избрани Новини

Продължава протестът срещу безнаказаността на ромските набези към гърменското население

Преди дни беше осуветена кражба на земеделска продукция в Лещен

Местните жители в община Гърмен продължават всяка вечер да провеждат мирно протестно шествие в знак на несъгласие с безнаказаността на ромските набези към местното население, съобщи за Радио ‘‘Фокус’’ Иван Байрактаров, член на Изпълнителния комитет на протестите в село Гърмен.

Срокът за събаряне на незаконните постройки в ромската махала в село Марчево, община Гърмен е до 18 юли 2015 г. "Ако дотогава строежите не бъдат премахнати, протестът ще се пренесе на жълтите павета", коментира Байрактаров. Всяка вечер недоволни жители на Гърмен излизат на шествие от центъра на селото до началото на ромската махала, където жандармерията продължава да следи за спазване на обществения ред.
Протестите срещу незаконните постройки в ромския квартал "Кремиковци" продължават вече повече от три седмици. Напрежението там ескалира заради пусната силна музика от няколко роми, които след като бяха приканени да я намалят, налетяха на бой на местни жители. Всяка вечер в общината се провежда мирен протест, с искане за премахване на незаконните постройки и изселване на роми, живеещи незаконно в общината. Част от ромите започнаха да събарят незаконните постройки. Действията им са в резултат от повторно изпратените покани за доброволно премахване на незаконните постройки землището "Падарката" в село Марчево. Още през 2012 година са издадени 124 заповеди за премахване на незаконни строежи в землище на село Марчево. На извършителите на незаконните строежи са връчени покани за доброволно изпълнение, включително и чрез публикуване на съобщения на интернет страницата на ДНСК. Общината обяви процедура за насрочване на търг за закупуване на парцели на цена е 1,10 лева за кв. м. По мнение на част от управляващите самият конфликт тлее от години, заради многото незаконни постройки в квартал „Кремиковци” в село Марчево. По официални данни те са 129 на брой.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов