Избрани Новини

Подпорна стена ще съхрани древно селище

Археолозите откриха уникално за Европа неолитно селище

Агенция „Пътна инфраструктура" стартира обществена поръчка за изготвянето на технически проект и изграждането на подпорна стена при археологически обект по трасето на лот 2 от АМ „Струма", информира "Стандарт". Миналата година в местността Деве Барган край село Мурсалево археолозите откриха уникално за Европа неолитно селище. Находката е от ранния неолит и е на 8000 г. Според експертите селището е строено в продължение на десетилетия и е било с изключителна планировка – с три успоредни улици и няколко напречни, които са оформяли квартали с по няколко къщи. Древното селище е съществувало през VІ хилядолетие пр. Хр., а в последствие е било опожарено.

АПИ предприе мерки археологическият обект да бъде запазен и експониран на място. Изготвен е проект за изграждането на подпорна стена, с което ще се осигури съхраняването на 3270 кв. м от площта на неолитното селище, попадащо в сервитута на автомагистралата. Целта е опазване на оптимална част от разкритите в проучванията археологически структури. Индикативната стойност на откритата обществена поръчка за подпорната стена е 6 907 814,66 лв. с ДДС. Срокът за изпълнението й е 100 календарни дни. С изграждането й ще се ограничи насипът до границата на габарита на лявото пътно платно и ще се запазят археологическите структури между тази линия и сервитута на автомагистралата за бъдещо проучване и експониране.

През миналата година АПИ осигури 4 279 771 лв. за проучване на археологическите обекти, регистрирани по трасето на лот 2 Дупница – Благоевград от АМ „Струма". Срокът за завършването на близо 37-километровия участък от Дупница до Благоевград е краят на октомври 2015 г. Проектът се съфинансира от Кохезионния фонд на Европейския съюз и националния бюджет чрез Оперативна програма „Транспорт" 2007-2013 г.

 



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)