Избрани Новини

Намериха златна монета и фонтан при разкопки в Сапарева баня

Експонатите ще бъдат показани в специална изложба

При разкопки в Сапарева баня беше намерена златна монета, съобщава dariknews. Това е единствената намерена засега златна монета в курортната община разказа археолога Румен Спасов, ръководител на обекта.

Намерената монета е единствена, тъй като хората, които са обитавали вилата са напуснали, като преди това са взели всичко ценно. Това, което е намерено, най-вероятно е изпуснато по време на заминаването на обитателите. Все пак са останали достатъчно материали, за да може специалистите да направят извод за живота в този район.

Намерен е и малък фонтан или поне част от него, като се обмисля вариант частта, която е останала запазена, да бъде възстановена, а по-късно когато музея в Сапарева баня бъде готов да бъде пренесен там.

Това е най-голямата изследвана по площ частна сграда в Сапарева баня, комплекса е строен края на 3 началото на 4 век, върху площ от 600 кв.м. Изградена от много заможен за времето си жител на града. В рамките на изследваната площ са открити 30 помещения в 3 различни строителни етапа от края на 3, началото на 4 век, до 40-тте години на 5 век.

Разкопките вече приключиха, намерените експонати ще бъдат показани в специална изложба. Проучването се извършва в частен обект, останките от вилата излязоха при изкоп за нова постройка, в близост до басейните в града. Собствениците ще търсят вариант за вписване на част от зидовете в новата структура на сградата.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)