Избрани Новини

До края на годината Дупница ще усвои още 20 млн. лв. евросредства

Жизнената среда и условията на живот за дупничани са подобрени, смята зам.-кметът

До края на годината реално усвоените и разплатени за община Дупница средства от оперативните програми на ЕС ще достигнат 40 млн. лв. Към 31.01.2015 г., те са над 21 млн. лв.
"До края на годината ще отчетем проектите по Зелена градска среда, за социалните жилища и други по-малки. Ако сега се падат по 492 лв., тогава ще имаме около 900- 1000 лв. европейски средства на глава от населението. Ние имаме доста над средната усвояемост, в сравнение с останалите общини от Кюстендилска област, в пъти повече. Не е изненада тази класация, още в началото на мандата, ние заявихме, че ще акцентираме на европейските фондове, защото не може да се разчита само на местните приходи. Успели сме да гарантираме, в общината да се случва нещо в инфраструктура, на база европейско финансиране", коментира пред Дарик зам.- кметът на Дупница Красимир Георгиев.
Според него подобряването е предимно в жизнената среда и условията на живот за дупничани. "Оперативните програми не допускаха общината да калкулира приходи и не може да се очаква да скочат доходите на хората", допълни Георгиев. Един от най- важните резултати от европроектите е решаването на жилищния проблем в общината, с построяването на социалните жилища.
"Сега върви класирането, след настаняването ще решим проблемите, почти на 100% на хората, които искат общинско жилище и сигурно ще сме първата община в България", заяви Красимир Георгиев.
Зам.-кметът уточни, че в тази класация на Института за пазарна икономика не влизат средствата спечелени от общината, с проекти по фонд Козлодуй, пред доверителния екофонд, както и трансгранични проекти. "Ако добавим и тях, сумата ще стане още по- голяма", заключи Георгиев.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов