Избрани Новини

"Еньовденски тайнства" изпълни с магичност село Делчево

Извършиха ритуала "Мълчана вода” в местността "Вълчова тумба”

Живописното село Делчево за поредна година бе домакин на традиционния летен фестивал „Еньовденски тайнства”, който се проведе на 20 и 21 юни. Основен организатор на фестивала е община Гоце Делчев. Първият ден бе посветен на традициите, свързани с Еньовден. Програмата започна след обяд със състезание по колоездене, в което се включиха няколко младежи от Гоце Делчев. Победител стана Георги Бойчев, който спечели и паричната награда от 100 лв. На второ място се класира Мартин Пешкалов, а на трето – Атанас Банев.

В първия фестивален ден на площада в селото бяха отворени творчески ателиета по рисуване, изработка и плетене на бижута. Децата имаха възможност да проявят фантазия и да творят върху камъни и тикли. По-късно малки и големи се включиха в приключенска разходка по пътеките около селото за бране на билки, а младите момичета и тази година спазиха обичая и изпълниха ритуала „Мълчана вода” в местността „Вълчова тумба”.

Неделният ден започна с посрещане на слънцето и бране на билки в местността „Вълчова тумба”. След това бяха отворени и атрактивните работилници, които привличат като магнит малки и големи на празника. Най-много бяха желаещите да участват в изработването на еньовски венци. Най-красивият венец бе избран от жури, а момичето, което го изработи, получи награда. Изключително интересни бяха работилниците на Професионалната гимназия по механизация на селското стопанство „Пейо Яворов“ и Неврокопската професионална гимназия „Димитър Талев“. В тях бяха представени билките, които се срещат в района, техните магически и лечебни свойства, някои традиционни специалитети от българската кухня. Учениците от НПГ пък изработваха еньовски талисмани за здраве, любов и благополучие. Сръчните делчовски жени бяха подготвили вкусни баници, които гостите опитаха.

За втора поредна година във фестивала със свой благотворителен базар участваха и жените от сдружение „Хроника срещу рака“. Съвместно с жените от Клуба на пенсионера и децата от школата по рисуване на Николай Маринов те предлагаха за продажба с благотворителна цел саксии със засяти билки. И тази година Еньовата буля отправи своята благословия за благоденствие, здраве и щастие, а всички желаещи се провряха през Еньовския венец.

За съжаление лошото време стана причина фестивалът да бъде прекъснат и гостите не успяха да се насладят на изпълненията на всички състави и изпълнители, които трябваше да участват в концертната програма.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)