Избрани Новини

Министър Ангелкова: Благоевград се развива с бързи темпове

Дискутираха на среща туристическата стратегия в региона

Министърът на туризма Николина Ангелкова и кметът на община Благоевград д-р Атанас Камбитов бяха домакини на среща- дискусия за развитието на туризма в Благоевград и региона. Гости на събитието, което се състоя в зала „22 септември”, бяха евродепутатът от групата на ЕНП Андрей Новаков, народните представители Даниела Савеклиева, Георги Андонов, Кирил Котев, областният управител на Благоевград Бисер Михайлов, председателят на Общински съвет- Благоевград Радослав Тасков, кметове от региона. Те бяха посрещнати пред благоевградската зала от един от символите на града, който прославя Пиринския край не само в пределите на България, но и по цял свят- Ансамбъл „Пирин”.

Важни и стратегически моменти от развитието на туризма в Благоевград, региона и презентацията на България пред света бяха сред темите на разговор по време на дискусията. Бяха зададени и различни въпроси, свързани с подобряването на инфраструктурата, за да бъде в помощ на туризма, отпускане на по-голям бюджет на общините, за да могат да развиват туристическия бранш, райониране на туризма в България, заздравяване на връзката между образованието и туризма и други.

Кметът на община Благоевград д-р Атанас Камбитов представи опорните точки на туристическия бранш в Благоевград и региона, като посочи и факта, че има изготвена  програма за развитието му от Консултативния съвет по туризма към общината.

„Тук се включва възстановяване на крепостите при Зелен дол и Дренково, кулата от Микенската епоха, заедно с превръщането на града във фестивален център, богатата културна програма, възстановяването на френския фестивал „Франкофоли” през септември месец, са част от стъпките за развитието на туризма в Благоевград и региона”, допълни кметът д-р Атанас Камбитов. По думите му, след като АМ „Струма” бъде пусната в действие и се скъси дистанцията със столицата, както и с границата, Благоевград ще стане още по- привлекателно място за туризъм, култура, спорт и развлечение. „С реализирането на всички проекти ще постигнем най- важното - по- висока заетост и по- висок стандарт на живот за жителите на града”, каза още кметът Камбитов.

Положителното развитие на Благоевград отчете и министър Николина Ангелкова. Тя подкрепи идеята за развитие на спортен и ски-туризъм в града и региона.

„Благоевград е един от университетските центрове и има много перспективи, вижда се и добрата работа в посока развитие на туризма”, каза министър Ангелкова. По думите й, Министерството на туризма ще подкрепи всяко предложение, стратегия и план, не само за определен регион, но и като цяло за България. Като едни от основните туристически сили на страната министър Николина Ангелкова посочи културно-историческите маршрути, балнео и спа туризма, винения туризъм, фолклорните традиции, като даде за пример, за Благоевград и региона, Ансамбъл „Пирин”.

„Работим по Закона за туризма, за улесняване на малкия и среден бизнес и  работим по кандидатстването по проекти и програми на Европейския съюз”, допълни министър Ангелкова.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов