Избрани Новини

Плевен получава 47,5 млн. лв. по "Региони в растеж"

Лично аз съм доволен от тази сума, зави проф. Димитър Стойков

Кметът на Плевен е подписал споразумение за делегиране на функции по оценка и избор на проекти в изпълнение на Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014 – 2020.

"Лично аз съм доволен от тази сума, защото Пловдив взимат 81 милиона, но знаете какво е тяхното население и какво е нашето. Смятам, че тази сума няма да ми стигне, но 47,5 млн. трябва да успеем да усвоим при всички положения. В тази сума влизат обекти в Интегрирания план за градско развитие. Влизат и основният ремонт на театъра, зала "Катя Попова"... Срещнахме се и с гл. комисар Николов за един обект от пожарната. Подготвя се проект за парка "Скобелев". Ще търсим варианти и за тези обекти, те влизат в тази схема.", заяви проф. Стойков на пресконференция.

По думите на кмета оставащият период до края на този програмен период ще е от огромно значение за Плевен заради закъсняването с усвояването на евросредствата. "През следващия програмен период Община Плевен не усвои ли поне 350-400 млн. лева по големи европейски проекти, ще загуби изключително много", коментира градоначалникът, визирайки, че става дума за големи инфраструктурни проекти. "Шансът на общината е в следващите пет години да влязат максимално средства и да се работи ударно. Защото след това няма да има пари за асфалт, за вода, за детски заведения, за училища и т.н. След втория програмен период пари се отпускат само за бизнес и селско стопанство", допълни проф. Стойков.

Амбицията е да бъде включена водната каскада и градската градина. До декември трябва да бъде завършен втория етап по пеещия фонтан и водните огледала.

"Трябва да се направи и втори етап на водния цикъл през следващия програмен период. Необходими са 200 милиона. Нямаме друг шанс. Ще бъде труден проект. Тези средства не се ли осигурят през идните 4 години, не виждам как може да се оправи водоснабдяването и канализацията на нашия град", коментира Стойков.

Той отбеляза и трансграничното сътрудничество, където има партньор за парка в Гривица. Той ще е с футболно и волейболно игрище, с алеи за разходки, с басейн. "Разкошен проект. Реализацията му ще съперничи по посещаемост с парк "Кайлъка" впоследствие", смята кметът.

В Крайова са обсъждани два проекта - за крепостта "Сторгозия", както и за основен ремонт на участъка от разклона при селата Брестовец-Бохот-Тученица-Радишево-Гривица, чрез който селищата ще бъдат свързани с пътя Ловеч-Плевен и с пътя София-Русе. Предвид строителството на АМ "Хемус" по този начин ще бъде осигурен обходен маршрут, който ще отклонява трафика извън Плевен.




Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов