Избрани Новини

Жители на "Струмско” се вдигат на нов протест срещу фабриката за брикети

Сигнализирали всички институции още преди една година

Граждански протест срещу фабрика за производство на дървени въглища стягат за четвъртък над 100 жители на благоевградския квартал „Струмско“, които имат къщи в района на местността Песока, информира struma.bg. Това става точно година след като живеещите там се вдигнаха на бунт заради замърсяването на въздуха и след като, по техни думи, положението не се е променило, въпреки че са сигнализирани всички институции, които имат отношение по проблема.

„Протестът ще е от 14 часа и сме поканили на него и представители на община Благоевград, и на РИОСВ”, каза пред „Струма“ Сергей Лазаров, който е един от потърпевшите и е вносител на молбата, с която искат разрешение от общината за провеждане на мирен протест. До момента все още не са получили отговор.

В Административен съд - Благоевград има заведено дело от живеещите в конфликтната зона жители на квартала срещу одобрения от общината Подробен устройствен план, в който е допуснато вредното според тях производство. Тогава те описаха на какъв екологичен тормоз са подложени: „Тази събота стана страшно, къщата ми е на метри от фабриката и изведнъж от комина забълва такъв задушлив дим, миришеше на някакъв химикал, направо щяхме да се отровим. Това тук уж беше складова база, а сега изведнъж се оказва, че ще се произвеждат брикети и пелети, кой разреши на този бизнесмен да извършва такава дейност насред жилищен квартал, някой помисли ли, че тук живеят хора, имаме малки деца, няма да могат да си покажат носа навън”, заяви тогава пред „Струма“ Сергей Лазаров, който живее на улица, която е в съседство с фабриката.

Къщата му е строена 11 години преди цеха, но по някакъв странен парадокс, когато поискал документи, за да си изясни как е разрешено строителството на предприятието, установил, че в кадастралната карта теренът фигурира като земеделски имоти, без нито една от 10-те къщи наоколо да е нанесена там.

Хората подават вече няколко жалби до различни инстанции срещу брикетната фабрика, но проблемът си остава.

След като миналата година живеещите в квартала скочиха на протест, от общината разпоредиха пълна проверка дали фабриките са изградени според изискванията и след като не бяха открити проблеми по документи, практически производството на дървени въглища в жилищния район стартира въпреки недоволството на хората.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов