Избрани Новини

Баба Стоя от Кюстендил отпразнува 100-годишен юбилей

Животът

23-06-2015, 19:00

Снимка:

forum.flowersnet.info

Автор:

blagoevgradutre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Сто години доброта

Кмет поздрави столетница

Синът: "Тайната на дълголетието на майка ми се крие в млякото"

Стоя Панчева Божкова отпразнува 100-годишен юбилей преди броени дни. Тя е родена на 21 юни 1915 година.

Сега възрастната жена живее в Кюстендил, при 67-годишния си син Милчо Божков.

Радва се на две деца, четири внуци и 6 правнуци.

Останала е вдовица преди около 30 години. Именно след кончината на съпруга си Костадин се премества да живее в Кюстендил. Преди това обитавала скромна къща в село Църварица, в махала "Божковска".

Там със съпруга си отглеждала животни, тютюн и зеленчукова градина.

„Тайната на дълголетието на майка ми се крие в млякото. Навремето като отглеждаха животни, пиеше постоянно мляко. Сега всяка сутрин й даваме кисело мляко и това я държи“, разказва синът й Милчо Божков, цитиран от infomreja.bg. Той е доволен, че бабата е подвижна и сама се обслужва. Всеки ден баба Стоя излиза на пейката пред дома си на сладка раздумка със съседи. Паметта й също не й изневерява. „Аз може да забравя нещо, но мама никога. Тя е страшно умна и сега“, разказва още синът й Милчо.

За празника на столетницата той събра 37 гости, сред които деца, първи и втори братовчеди и внуци. Баба Стоя пък успя да духне свещичките на няколко торти и да се повесели с всички присъстващи. „На всички гости майка пожела да достигнат 100-годишна възраст и да ги събере отново на 105-годишния си юбилей“, разказва още развълнуван Милчо.

Като традиция за жената е останало още преди години на гладно сутрин и вечер да пие по 50 грама ракия. Това й давало апетит и така стигнала до 100 години. Сега баба Стоя излиза сама, приказва със съседи и се радва на челядта си. Обича да гледа телевизия, най-много новините, да се разхожда из двора.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов