Избрани Новини

Македонски домати по 40 ст. заливат пазара

Региони

26-06-2015, 06:03

Снимка:

pixabay.com

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Заради вноса зрее доматенавойна

Доматени реки може да потекат през следващата седмица в района на Петрич, където вече е залято с македонска и гръцка продукция. Това стана ясно вчера от думите на Красимир Кичуков, председател на Асоциацията на оранжерийните производители в България, който се включи в открития ден, организиран от организацията на борсата в пазарджишкото село Огняново, пише "Монитор". За подобна вероятност потвърди и Георги Кафтанов. На този етап производители от тази част на страната изчакват да видят какво ще се случи, но от следващия понеделник картината мое да се промени и да започне изхвърляне на продукция. В момента там има домати на много ниски цени, но няма потребление поради огромното количество вносен зарзават. Предлагат се домати и от Европейския съюз и от трети страни – Македония, Албания и Турция. Цените започват от 12-13 цента до 1,60 лева, уточни той. След като по тържищата се засича стоката от няколко производители, на пазара е станало страшно, по неговите думи. Има огромно задръстване и нереално занижение на цените назарзавата.

Искахме на този открит ден в Огняново да покажем безопасните български храни, каза още Кичуков. Българите да имат възможността да опитат пресните зеленчуци и да направят сравнение с тези, които идват от 3000 км. В момента страната е залята от македонски домати, които идват на 40 ст. килото. „Нека да излезе някой от министерството и да каже дали е възможно да има такава цена, при положение, че за тези зеленчуци трябва да бъде платено ДДС, картонените опаковки, както и транспортните разходи. При това положение сметката показва, че такъв домат трябва да излезе от техните производители по 20 стотинки. Става дума за контрабанден внос”, категоричен е производителят, защото минималните разходи са около 80 ст.

Десетките оранжерийни производители на домати и краставици от цялата страна продаваха вчера по 50 ст. килограм домати в знак на протест срещу вноса на зеленчуци. С 10 стотинки по-евтино от килограм гръцки можеха да се купят и краставици, родно производство. Хората бяха недоволни от субсидията, която била 5 пъти по-малка в сравнение в миналогодишната. Предоставяната сега помощ от 250 евро на декар е направо смешна, негодуваха собствениците на оранжерии. Стопаните изразиха недоволство и от натиска, който им оказват големите вериги от хипермаркети, защото предпочитат да внасят домати за сметка на българските.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов