Избрани Новини

Заради бежанците: България и Унгария - особените случаи в ЕС

Двете страни ще бъдат със специален статут заради големия миграционен натиск

България и Унгария ще бъдат третирани като особени случаи и със специален статут в схемата за разселване на бежанци заради големия миграционен натиск върху тях.

Това е изтъкнал в Брюксел председателят на Европейския съвет Доналд Туск след края на продължителни спорове за квотата за разселване, предложена от Европейската комисия, съобщава БНТ.

Заседанието в първия ден на срещата на европейските лидери в Брюксел продължи почти до 4 сутринта. По време на него е имало разгорещени спорове за схемата за разселване на бежанци, предложена от Европейската комисия. Според някои източници се е стигнало до там италианският премиер да тропа с ръка по масата и да каже, че Италия ще се справи по свой си начин с проблема с мигрантите, ако не получи подкрепа от всички.

В крайна сметка лидерите са се договорили приемът на бежанци от Гърция и Италия да бъде на доброволен принцип, а не според квотите, предложени от Европейската комисия.

„Всички страни обявиха, че ще участват в разселването на бежанци, спорният момент беше дали това да е доброволно или регулирано. Но страните ще приемат общо толкова бежанци, че да се постигне броят от 60 000. Има изключение - Унгария и до някаква степен България - тези две страни са засегнати също от силен миграционен наплив и ще бъдат третирани от нас като специфични случаи, когато дойде време за определяне на броя на приеманите бежанци", заяви Доналд Туск, председател на Европейския съвет.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов