Избрани Новини

Каменоломна троши безценни артефакти край Сатовча

Благоевград Лайф

27-06-2015, 12:03

Снимка:

bTV

Автор:

bulgaria.utre.bg

Всичко от Автора

В МК не знаели, макар да са алармирани от експерти още преди две години

Добивът на облицовъчен скален материал около Сатовча се извършва не само без контрол, но и без отношение към ценните археологически находки в района - некропол, култово съоръжение и други безценни древни артефакти, които се разрушават, алармира bTV.

Находките, до които стигат греблата на булдозерите, датират още от VIII век пр. Хр. Преди 2 години инспекторите от Министерството на културата Атанас Койчев и Васил Мутафов алармират за проблема. Открити са натрошени кости, части от шлемове и др.

Експертите твърдят, че цялостно археологическо проучване така и не е направено, а всички находки са открити или случайно, или след пресечени иманярски набези. Кметът Арбен Мименов коментира, че секретарката му наистина е дъщеря на известен местен иманяр, който обаче от 12 години не се занимавал с това.

"Пускат се булдозерите...и кофата на булдозера разрива тънкия слой и отдолу се появяват най-вече гробове, некрополи с много богати погребения. Видяхме два разбити гроба току-що и понеже са били много ниско културни разбивачите, имаше парчета от шлема и бронзовите наколенници и също така натрошените кости на покойника", разказа Мутафов.

Според него разровените площи са огромни, един от терените за проучване е 125 квадратни километра: "И там са ставали големите безобразия и големите бели".

Експертът предложил Министерството на културата да направи спешна проверка и да започнат разкопки. Това никога не се случило, а инспекторът бил уволнен.

Пред bTV от Министерството на културата заявиха, че нямали никакви сигнали за унищожаване на археологически обекти в Сатовча. За разлика от тях в Националния исторически музей знаят, че на мястото, където незаконно се добиват камъни, има ценни находки.

"Очевидно там има живот още от най-ранно време, може да се очаква, че има и други обекти, например селища, не само некрополи", подчерта главният уредник на отдел "Археология" към НИМ д-р Любава Георгиева.

Във витрините на НИМ се съхраняват уникални гривни, огърлици и фибули, а най-ценни от този регион са уникалният тракийски шлем и наколенници на повече от 2600 години. Безконтролният добив се извършва под покровителството на местната власт, допълва bTV.

Законът възлага на кметовете контрол и върху добива на подземни богатства, и върху иманярството. А кметовете или трябва да правят проверки, или да разчитат на концесионерите да си признаят, когато попаднат на ценни находки.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов