Избрани Новини

Читалището "Светлина“ в Ковачевица търси дарители за ремонт

В края на месец август ще се чества 150 години от основаването читалищто

В края на месец август ще се чества 150 години от основаването на народно читалище „Светлина“ в село Ковачевица, една от първите български светилници в Неврокопско. След много трудности беше извършен основният ремонт на голямата читалищна зала, в която някога са се събирали над 200 души.

По молба на настоящия председател на читалището доц. Ана Райкова апелираме към всички потомци и приятели на родопския бисер Ковачевица да помогнат с пари и материали, за да се изработят столове за залата, както и да се довърши ремонта на предверието и тоалетните на сградата.

Нека отбележим достойно 150-годишнината на читалището, основано някога от възрожденците ковачовалии Никола Банев-Ковачевски, съпругата му Стоянка Банева, Димитър, Ангел и Тома Даскалови, Стоил Тетимов, Тодор Тетимов, Тодор Илиев-бакалин, Иван Тодоров-абаджия и Георги Димитров-абаджия. Читалищната дейност процъвтява след 1885 година, когато председател става учителят Стоян Златарев, бащата на академик Людмил Стоянов.

Проявилите интерес ижелание да помогнат могат да се се обаждат за подробности на библиотекарката Дафинка Кехайова – тел. 0896550750

Банковата сметка на читалище “Светлина-1865” е:

IBAN: BG08STSA93000019021161

BIC: STSABGSS

Народно читалище "Светлина 1865"

Банка ДСК – Гърмен



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов