Избрани Новини

Музеят на Смирненски е в сърцата и делата на две българки

Катя Зографова представи новата си книга "Знаменити", забравени, забранени"

Тази вечер в Хоровата зала на  читалището се проведе среща с Катя Зографова - директор на  Националния литературен музей. Тя е  носителка на много национални и  международни отличия, между които на Златна монета "Писменост" от Съвета на европейската научна и културна общност за значими приноси към  българската култура и на националната литературна награда за литературна критика "Нешо Бончев". На шега в литературната гилдия я наричат "Хомо  архивариус", но в действителност тя наистина дава на страната ни  изумителни по обем и дълбочина на изследванията си книги, между които се открояват "Многоликата българка", посветената на Елисавета Багряна "Играещата със стихиите" и последната (засега) - "Знаменити", забравени, забранени".

Бяха експонирани и картини от изложбата на поетесата Живка Юрукова - член на Творческо обединение "ХХІ век".

Гостенката Катя Зографова разказа на присъстващите за работата и изследователската си дейност над книгата, за съдбата на интелектуалеца в България някога и сега, за участта на забравените днес музеи на нашите изтъкнати поети и писатели.

В тази връзка тя сподели своята радост и приятна изненада от случилото се преди седмица, когато при нея дошла потомка на Измирлиевия род - известната блогърка и журналистка Надя Измирлиева и предложила помощта и съдействието си за възраждането на музея на Смирненски. Двете вече са взели съдбата му в свои ръце, решили са да създадат НПО с главна цел възстановяването на музея и превръщането му в литературен, култтурен и фестивален център. Предстоят срещи в културното министерство, разработването на проекти, но двете дами не се и съмняват, че ще постигнат и реализират своите намерения. А след това ще продължат дейността си в помощ и на други културни институции.

 



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов