Избрани Новини

Гоце Делчев избира в какви проекти да вложи 19 милиона лева

С "Региони в растеж” градът ще се възстановява и развива

Кметът на Община Гоце Делчев Владимир Москов подписа споразумение с Управляващия орган на Оперативна програма „Региони в растеж” за делегиране на функции по оценка и избор на проекти по новата програма за регионално развитие за периода 2014-2020г.

Община Гоце Делчев е сред 39-те най-големи и средно големи български градове, които за първи път ще прилагат новия подход при финансиране на проекти. В 39-те града влизат всички 28 областни центъра и 11 града, сред които и Гoце Делчев, които са класифицирани като агломерационни ареали, имащи важно значение.

Общият ресурс, който се разпределя по новата ОПРР е в размер на 1,44 млрд. лева, като за столицата са предвидени най-много средства – 238 млн.лв, следват девет най-големи областни центрове със средства между 38 и 84 млн.лв. Следващата група общини ще имат възможност да усвоят между 15 и 28 млн.лв, като за Гоце Делчев са предвидени 18 995 867,83 лева. Тези средства ще могат да се влагат в проектите, включени в Интегрирания план за градско възстановяване и развитие на Гоце Делчев, насочени към енергийна ефективност в жилищни и административни сгради, подобряване на градската среда и на зоните с потенциал за икономическо развитие, обновяване на образователна, социална, културна и спортна инфраструктура, развитие на системата на градския транспорт. Изискването е проектите да са на територията на града, както и да са включени в Интегрирания план.

На база на подписаното Споразумение предстои Община Гоце Делчев да изготви инвестиционната си програма, както и подбор на проектите, които ще бъдат представени за одобрение пред Управляващия орган на Оперативна програма „Региони в растеж” 2014-2020г.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)