Избрани Новини

Голям празник има днес в Рилския манастир

На 1 юли се празнува едно от значимите събития в нашата духовна история

На 1 юли Църквата празнува едно от значимите събития в нашата духовна история – връщането на мощите на св. Иван Рилски Чудотворец от Търново в Рилската обител.

Скромният отшелник от Рила планина живял през X век, по времето на св. благоверни цар Петър. Още приживе наричали Йоан земен ангел и небесен жител. Заради голямата му вяра и духовност Бог му дал дарбата да помага на хората и да върши чудеса.

На 18 август 946 година св. Йоан напуснал този свят (виж Успение на св. Йоан Рилски), а 34 години след успението си той се явил на сън на своите ученици и им заповядал да изровят нетленното му тяло и да го пренесат в Средец. Там мощите на светеца били пазени в продължение на два века. През 1195 година цар Асен тържествено ги пренесъл в столицата Търново. През 1496 година, след като получили разрешение от султана, монасите от Рилската обител върнали мощите на светеца от Търново в основания от него Рилски манастир.

На този празник в Рилския манастир идват много хора не само от страната, но и от съседните балкански държави.

"Още на 30 юни вечерта по традиция се провежда бдение.Това е особено нощно богослужение, което продължава до ранни зори на 1 юли, когато сутринта се отслужва Света литургия. Освен известни български хорове на този тържествен ден гостуват и пеят хорове от чужбина - Румъния, Гърция и др", съобщи Мирела Кючукова, координатор в Православния информационен център в Благоевград..

По повод този голям църковен празник Православният информационен център в Благоевград организира поклонническо пътуване с автобуси до Рилския манастир на 1 юли сутринта.

Да припомним, че в близост до Рилския манастир се намира още един манастир, който празнува на първи юли. Той се намира до село Скрино и също отбелязва подобаващо този ден.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)