Избрани Новини

Гърците местят парите си в банки в Сандански, Петрич и Гоце Делчев

Налазиха и банкоматите по бензиностанциите край границата, за да теглят кеш

Гърци местят парите си в наши банки, за да не ги държат в буркани заради затворените трезори в южната ни съседка, пише „Телеграф”. От два дни стотици гърци от Като Неврокопи, Драма, Серес и десетките селища до границата с България се редят на банкови гишета в Гоце Делчев, Сандански и Петрич, за да открият сметки в наши банки. Предпочитани са дъщерите-клонове на гръцките банки-майки като ОББ, „Пиреос” и Пощенска банка. По-досетливите не чакаха кепенците на банките в Гърция да хлопнат , а още миналата седмица са прехвърлили спестяванията си в България. По-маститите бизнесмени с авоари от десетки или стотици хиляди евро отдавна изнесоха капиталите си в кипърски банки. Има обаче и такива, които са държали парите в брой и сега се „освобождават „ от тях в родните клонове.

Пред банкоматите в Гоце Делчев, Сандански, Петрич от вчера се чува предимно гръцка реч . С по 20-30 дебитни или кредитни карти в ръце - свои, на близки и на приятели гърците теглят позволените им 60 евро кеш на ден, както и още 400 лева. С левовете пълнят резервоарите на колите си с бензин, както и допълнителни туби.

Вечерта се прибират, а на следващия ден отново са в България. Близки, роднини и приятели се редуват в „дежурствата" си. Български банкови служители споделят ,че гърците с усмивка извършват ежедневните трансакции.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)