Избрани Новини

Лаборатория за качество на българските мебели искат от бранша

Призовават да купуват български мебели

Да се създаде лаборатория за изследване на качеството на българските мебели. За това настояват от Браншовата камара на дървообработващата и мебелната промишленост, съобщава БНТ. Придобитият сертификат ще даде възможност на производителите да продават стоките си по-лесно на чуждия пазар.

Тази година приоритет за бранша e привличане на чуждестранни инвеститори у нас. Установяването на международни бизнес партньорства обаче може да стане само ако произведените мебели са с доказано качество, категорични са от бранша. Затова от Браншовата камара настояват държавата да им помогне като се създаде изпитвателна лаборатория.

Маргарита Стайкова – управител на фирма за производство на мебели: “За да се сертифицират българските мебели, било дървесина, било произведените, да отговарят на нашия стандарт и да бъде една наистина модерна и нова лаборатория. Дори Македония има, а ние нямаме. Редица държави, към които ние се стремим да изнасяме искат продуктът да бъде сертифициран.”

Чрез кампанията “Купувам българско”от Браншовата камара на дървообработващата и мебелната промишленост повдигнаха и въпроса за суровината, с която се произвеждат мебелите.

Маргарита Стайкова: “Голяма част от тази дървесина се изнася, а за мен е важно и за повечето колеги тази дървесина да остане и да задоволи първо вътрешния пазар и каквото е в повече – тогава. ”

Нашите фабрики се зареждат най-често с доставена от Украйна дървесина. Вносни са и повечето други материали, с които се изработват мебелите, защото в България не се произвеждат такива.

Маргарита Стайкова: “Има малко ПДЧ плоскости, които се произвеждат в България, но използваме ги добре, те стоят добре на пазара, на добра цена.”

Според управителя на фирма за мебели, Маргарита Стайкова, произведените у нас мебели са дори по-качествени от вносните. Те са и на добра цена. Затова мебелите, които се произвеждат във фабриката ѝ се предлагат основно на българския пазар.

Маргарита Стайкова: “Гаранционният срок е дълъг. На всичкото отгоре ако дори да има проблем – ние сме тук, ние можем веднага да реагираме. ”

Маргарита вярва, че кампанията на БНТ 2 “Купувам българско” ще накара повече хора да купуват български мебели. А ако производството нарасне повече млади хора ще искат да работят в бранша. В момента над 50 хиляди души работят в сектора за производство на мебели.

Маргарита Стайкова: “Има огромен недостиг на работна ръка, работници, специалисти и инженерни специалисти. В крайна сметка една икономика е успешна тогава, когато има производство, за него освен машини трябват и работници, и кадри.”

И въпреки че машините не могат да заместят човешката работна ръка, производителите трябва постоянно да ги подновяват. Именно за тази цел по Оперативна програма “Иновации и конкурентоспособност” ще бъдат отпуснати 150 милиона евро.

Маргарита Стайкова: “Подобрява се ефективността на работа и оттук възможността за увеличаване на обема производство и търсене на външен пазар.”

Маргарита призовава потребителите да купуват български мебели и да се интересуват освен от цената и от качеството им.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)