Избрани Новини

Дете в нужда остана без личен асистент

Kандидатите се отказали да извършват услугата

Седемгодишната Анна-Даная от Кюстендил остана без личен асистент, след като всички явили се кандидати се отказали да извършват услугата, информира БНТ. Момиченцето страда от тежко заболяване на гръбначния стълб и не може да ходи, разказва майка и която сама се грижи за детето си. През есента Анна ще бъде първокласничка и ще и бъде необходима помощта на личен асистент, който да я води на училище.

Майката на момиченцето – Силвия Симеонова, работи със заплатата от 500 лева и трудно покрива ежедневните разходи на детето, както и част от скъпоструващите лекарства. Заради изискването да е регистрирана като безработна не може да бъде личен асистент на детето си.

“Самотен родител съм, няма начин- трябва да се работи, защото с тези пари за личен асистент, нищо. С 200 лева кое да е по-напред, дали да е за рехабилитация, дали за училище, дали за останалите неща”, каза майката.

По програмата на Анна-Даная са отпуснати 117 часа ежедневна грижа, но въпреки това наетите за личен асистент безработни лица отказали да поемат грижите за детето, разказва майката Силвия.

“Ами около осем човека, защото е дете, трябва да са отговорни и им е трудно и не могат да я поемат, защото друго е възрастен човек, а друго е да ходят на училище”, разказа Силвия Симеонова.

От Община Кюстендил казаха, че знаят за случая и търсят начин да помогнат на 7-годишната Анна-Даная.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов