Избрани Новини

Празник в Делчево за изографисан от лекар параклис

Той се намира на връх Костадин в Пирин планина

Гоцеделчевското село Делчево вече има изографисан параклис на връх Костадин в Пирин планина. Десетки жители на селището вървяха над 1 час в събота преди обяд, за да стигнат до храма и да празнуват заедно приключването на изографисването на светата обител.

„Тържеството ни нямаше да го има, ако не бе нашият земляк и съселянин Костадин Белчев. Той е ветеринарен лекар и има частна клиника в германския град Берлин. В продължение на няколко години всеки ден от отпуската си за по няколко часа докторът твореше в светата обител. Благодарим му от сърце, защото изографиса параклиса „Свети Костадин" напълно безплатно", сподели кметският наместник на населеното място Иван Панайотов, цитиран от "Стандарт". Той и още няколко от жителите на Делчево направиха оглед и оценка на работата на лекаря – иконописец. Всички останаха доволни от изобразените в храма образи на Свети свети Константин и Елена, на св. Ангел Хранител, на Архангел Михаил, на Христос и Богородица. В най-скоро кметският управник ще покани и Неврокопския митрополит Серафим да дойде и да види сътвореното от д-р Белчев. „Владиката вече е идвал веднъж. Трябва да одобри и той иконите на нашия лекар", каза Панайотов. Той и съселяните му се веселиха през целия ден край изографисания параклис. Жителите на селото вярват, че занапред тук ще идват все повече туристи от страната и чужбина. За да стъпят в параклис, изграден на връх Костадин в Пирин планина, и да запалят свещ и се помолят за здраве и благоденствие в него.

„Чувствам като свой дълг и кауза да помогна за изографисването на параклиса. Това е най-хубавото ми в отпуските. Да съм в родния край и да подкрепя съселяните си. Не ми тежеше нито работата, нито ходенето в планината. Това ми носи радост и удовлетворение. Прави ме щастлив", заяви Костадин Белчев. "Корените и родното място не се забравят, където и да си", допълва той.

 



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов