Избрани Новини

Стотици се събраха край Ракитна

Почетоха в аванс Света Великомъченица Неделя

Стотици миряни почетоха в аванс Света Великомъченица Неделя, информира simitli.info. Днес под жаркото юлско слънце стотици роднини, приятели и гости се събраха да запалят свещичка за здраве. Кметът Апостолов също уважи празника, както и кметовете на съседните на Ракитна села. Няколко жертвени агнета къкриха в казаните за курбан, с който организаторите нагостиха всички присъстващи. Отец Яне отслужи празнична литургия и освети храната - вкусния курбан и десетките питки и погачи, приготвени от ръцете на сръчни домакини. Оркестър се погрижи за доброто настроение на всички. Кръшни хора се виеха около масите, а хората се веселиха от сърце. 
По традиция на 7-ми юли в планинското село Ракитна, в подножието на Пирин всички празнуват. В Цръгналова махала има параклис, наречен на Света Великомъченица Неделя. Параклисът е граден преди десетина години на мястото на старо оброчище.

Неделя или Кириакия е една от най-тачените от българите светица и великомъченица. Църквата ни отбелязва на 7-ми юли и Неделя на всички български светии. Денят се чества във втората неделя след Петдесетница и в него се отдава почит към всички исторически личности, живели по българските земи, които са канонизирани за светци.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов