Избрани Новини

Референдумите имат стойност само, ако повече хора участват в тях, според екс градоначалник на Кюстендил

Мисия

05-07-2015, 16:17

Снимка:

Velikotarnovoutre

Автор:

blagoevgradutre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Питат хората дали искат кмета на Кюстендил

Днес в града се провежда допитване по инициатива на настоящия кмет

В Кюстендил днес се произвежда референдум по инициатива на коалицията "Кюстендил" /десни партии/, представлявана от настоящия кмет на община Кюстендил Петър Паунов, припомня БТА. Допитването съдържа три въпроса: подкрепяте ли постъпилото предложение Петър Паунов да се кандидатира за кмет на община Кюстендил на предстоящите местни избори, подкрепяте ли продължаването на политиката за привличане на инвеститори в общинска собственост на територията на община Кюстендил и какво трябва да се направи за подобряване на работата на община Кюстендил.
Секциите в изборния ден са 83, от които 35 са в града, а останалите - в селата на общината. Те са разположени на същите места, както при изборите през миналата година, а училищните секции са изнесени в шатри в дворовете на училищата. Допитването е на територията на цялата община без ромския квартал. 
За участие в организацията и в произвеждането на допитването са се регистрирали 211 доброволци.
Изборният ден започна в 6.30 ч. и ще продължи до 20.30 часа. В края му всички урни ще бъдат транспортирани в общ преброителен център, където ще бъдат отворени пред представители на медии и неправителствени организации. 
Отпечатаните бюлетини са 30 хиляди.

Добре е да се провеждат референдуми за въпроси, които касаят обществото в даден регион. Това каза за Агенция „Фокус” Людмил Стоянов, кмет на Кюстендил в периода 2003-2007 г. в отговор на въпрос за общественото допитване, което се провежда в общината. „Хубаво е общественото мнение да се отчита по този начин”, заяви Стоянов. Той подчерта, че процентът на участвалите избиратели е изключително важен. 
„Не може непрекъснато да намираме кусури на хората, които ни управляват, но в крайна сметка, когато дойдат изборните дни, едва 30% от гражданите да гласуват. Референдумите имат стойност само при по-голямо участие в тях. Българинът обаче не е помъдрял достатъчно, за да оцени своето място в обществото”, отбеляза Людмил Стоянов. По думите му не е редно гражданинът да очаква някой друг да избира ръководители вместо него и само да стои и да чака отстрани. „Повече сме хора на сеира, отколкото на действията”, добави още Стоянов.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов