Избрани Новини

Броиха белите щъркели

Обходени са общините Сандански, Струмяни, Бобошево, Бобов Дол и Кюстендил

Приключи седмото международно преброяване на белия щъркел. Екипът на Българското  дружество за защита на птиците в Гоце Делчев бе натоварен за втора поредна година да се включи в кампанията на територията на нови пет общини. За пет дни бяха изминати 2000 километра. Обходени са селищата в общините Сандански, Струмяни, Бобошево, Бобов Дол и Кюстендил.

Основната цел бе регистриране на гнездата и на броя на малките щъркели в тях, за да може да се проследят тенденциите в развитието на популацията на вида. Да се установят какви са заплахите и да се информира обществеността за ползите от присъствието на крилатия съсед.

Най-големият проблем е изсичането на старите дървета, като все по-рядко има гнезда върху тях. Затова белият щъркел е принуден да строи гнездата си в близост до хората. Повечето са построени върху електрическите стълбове, което налага нуждата от поставянето на платформи за обезопасяване. „Надяваме се, че популацията на белия щъркел ще остане все така стабилна в България, защото хората и щъркелите от много години живеят заедно", заяви Димитър Попов от БДЗП – Гоце Делчев, пише standartnews.com.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)