Избрани Новини

Дядо Серафим спасява храм с помощ от държавата

Плесен унищожава благоевградския катедрален храм "Въведение Богородично"

Неврокопският митрополит Серафим търси помощ и средства от държавата за спасяването на ценни стенописи в благоевградския катедрален храм „Въведение Богородично". От много години плесен унищожава надписите по стените в църквата в Благоевград, която е паметник на културата. Светата обител, която миналата година отбеляза своята 170-годишнина, спешно се нуждае от реставрация, алармира наскоро архитект Коста Сандев, който е член на УС на Българския национален комитет на Международния съвет на паметниците на културата и забележителните места /ИКОМОС/.

Проблемът е от много години, най-тежко е положението с южната стена на църковната сграда, където част от стенописите са унищожени напълно и там от боята е останал само прах, каза председателят на „Въведение Богородично" отец Андон Шавулев. Църковното настоятелство изпрати писмо до Комисията по вероизповедания с настояване да се заделят необходимите средства за ремонт на сградата. Очаква се в близките дни да пристигнат в Благоевград и специалисти от Националния институт за недвижимо културно наследство. Те ще направят оглед, за да установят точната причина за разпространението на плесента. След това ще се предприемат действия за решаването на проблема. „Трябва да се случи много бързо, за да спасим ценните стенописи.

Митрополит Серафим води преговори с културното министерство за осигуряване на пари, тъй като почистването на стените и спасяването на стенописите струва скъпо. Вярвам, че и от НИНКН ще реагират този път навреме. Необходимо е тяхното разрешение за ремонта, тъй като храмът ни е национален паметник на културата", каза още отец Андон. Проблемът е, че влагата се увеличава бързо и ако не се вземат мерки, стенописите ще бъдат безвъзвратно загубени за идните поколения. В църквата няма климатична инсталация, тъй като преди време от Националния институт за недвижимо културно наследство забранили с мотив, че ще се наруши автентичността на храма, пише standartnews.com.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов