Избрани Новини

Осветиха 6 казана курбан на храмовия празник в Докатичево

Неизвестни злодеи бяха счупили прозорците

Стотици миряни от община Симитли се събраха по традиция на празника на Света Великомъченица Неделя в село Докатичево. Въпреки жаркото слънце и голямата жега около храма хората  намериха смисъл отново да дойдат на храмовия събор и  да запалят свещица за здраве на живописното място. Отец Методи отслужи тържествен  водосвет и освети 6 казана курбан. Навръх празника обаче човешки набези бяха нарушили божията обител. Части от свещниците бяха намерени на пода, а подновените прозорци - счупени. Отец Методи призова да бъдем по-добри и прикани извършителите да се покаят. „Божият храм е един от малкото с такава традиция и трябва да го пазим”, сподели той.
Кметът Апостол Апостолов, председатeлят на Общински съвет Владимир Христов, служители на общинска администрация и кметове на села от общината уважиха празника и дойдоха да запалят свещ за здраве. Кръшни хора се извиха за доброто настроение на празнуващите, а оркестър обикаляше на поляните около църквата и правеше веселбата истинска.

Старата църква, наречена на Света Неделя, е построена в средата на XIX век в Църкварска махала. В архитектурно отношение представлява голяма каменна трикорабна псевдобазилика с по-късен нартекс и камбанария на запад. Рисуваният иконостас има резба по царските двери и венчилката. Иконостасите са от 1866 година - дело на неизвестен добър автор. Художествена стойност имат и четирите ковани свещника.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов