Избрани Новини

Стотици туристи изкачиха връх Руен

Руен (2251 м) е най-високият връх в Осоговската планина

Стотици туристи от цялата страна тръгнаха за поредна година да изкачат първенеца на Осоговската планина - връх Руен. Руен (2251 м) е най-високият връх в Осоговската планина. Нарежда се на пето място по височина сред планинските върхове в България.

"При ясно време от връх Руен се открива красива панорама. Малко са върховете, от които можеш да видиш толкова много планини: Малашевска, Влахина, Огражден, Беласица, Рила, Пирин, Верила, Конявска, Голо бърдо, Плана, Люлин, Лисец, Чуденска. На северозапад изкачилите върха могат да видят Шар планина и планини в Южна Сърбия", споделят туристи от ТД „Осогово“ - Кюстендил, цитирани от infomreja.bg. „Разстланите килими с най-чудновати шарки и аромати, които изпълват сетивата ни, толкова билки, цветя, тревици – всичко е толкова хармонично, че за пореден път се убеждаваме в съвършената подредба на природата”, коментират още участници в похода.

Всяка година туристическо дружество „Осогово” в Кюстендил организира ежегодно изкачване на върха съвместно с Планинарско дружество „Руен” от град Крива Паланка в Република Македония. На поканата се отзоваха стотици планинари от цялата страна и от Македония. Най-нетърпеливи да изкачат върха бяха децата от клуб „Екология и здраве” към Пето ОУ с ръководител Василка Кръстева.

Първи приветствия към гостите изказа председателят на ТД”Осогово” Кюстендил Христо Абаджиев, както и от Катица Борисовска - председател на ПСК „Руен”-Крива Паланка.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)