Избрани Новини

Брожения и слухове витаят около немската клиника в Гоце Делчев

Ще става Център за духовна рехабилитация и интеграция на жени, пострадали от домашно насилие

Медицинският център „Символ на надеждата", позната в Гоцеделчевския регион като Немската клиника, предстои да бъде закрита и превърната в Център за духовна рехабилитация и интеграция на жени, пострадали от домашно насилие. Действащ ще остане само хосписът. Това е слухът, който обикаля от седмици в Гоце Делчев.

Директорът на "Символ на надеждата" Готфрид Мюлер заяви, че след пенсионирането на предишния шеф на Съюза на еванглските църкви за чуждестранна помощ Дитер Хапел постът му е бил зает от Иост Щалшмидт, който при посещението си преди седмици в Гоце Делчев съобщил, че в немската клиника предстоят промени. Направено е било проучване от неговата фондация, което установило, че населението в региона се нуждае от Център за социална рехабилитация и интеграция. Именно в такъв се очаква да бъде преобразувана настоящата клиника.

Какво ще означава това за медицинския център „Символ на надеждата” в Гоце Делчев на този етап все още не е известно, е заявил немецът, който заедно с Мая Стоицева от Банско възнамерявал да продължи разговорите за изясняване на бъдещия статут на звеното, управлявано в момента от д-р Милан Първанов.

Д-р Първанов, цитиран от nfomreja.bg сподели, че все още е рано да се коментира бъдещия статут на немската клиника. Това щяло да стане ясно след месеци, когато пристигат за среща и преговори в Гоце Делчев представителите от немската страна. Той опроверга слуховете, които се носят в града и региона, че сградата на клиниката ще бъде превърната в евангелска църква.

„Построихме сграда с условие да бъде клиника, а не църква или какъвто и да е център. По настояване на немската страна фондация „Ендокринни тумори“ беше закрита, а ние, българските й основатели, не бяхме поканени да участваме във фондация „Символ на любовта“, която като правоприемник пое и клиниката и оттогава тя се управлява само от немци", коментира представителят на фондация "Ендокринни  тумури” от Гоце Делчев Иван Белянов, който е и общински съветник.

Междувременно такива желания за преустройване на клиниката в Гоце Делчев в социален и духовен център се чуват от доста години. Звеното за ендокринни тумори, което пък бе ръководено от известния ендокринолог д-р Румен Пандев, бе закрито в апогея му, когато доби слава на една от най-добрите клиники в страната с извършвани едни от най-успешните операции на така наречените гуши и други ендокринни заболявания на хора от цялата Благоевградска област и страната. Това предполага, че преструктурирането е било замислено отдавна.

Фондацията, която в действителност стои зад клиниката, е правоприемник на фондация „Ендокринни тумори". Последната от своя страна построи сградата през 1999 г. върху терен в центъра на града, дарен с решение на Общинския съвет в Гоце Делчев през април 1997 г. По какъв начин немската клиниката ще стане социален или духовен център ще се разбере в бъдеще.

"Ако някой се опита да промени статута на клиниката, това ще е грубо нарушение на волята на дарителя на земята. Щом фондацията има идея да създава център за духовна рехабилитация, би трябвало да потърси друга сграда, помещения или терен за строителство, без да лишава гражданите от медицински услуги", е мнението на Иван Белянов.

Новият директор в Съюза на свободните евангелски общини в Германия, отговарящ за чуждестранната помощ - Йост Щалшмид преди седмици е посетил  Гоце Делчев с предложение за закриване на немската клиника, за която в Гоце Делчев се знае, че е собственост на фондация „Символ на надеждата“, финансирана от Съюза на евангелските общини в Германия.

През годините в града и региона от немците бе създадена и немалка общност от привърженици на евангелското учение, ръководителите и пасторите на което подпомагат духовно и социално своите членове, изпаднали в нужда. В Гоце Делчев немците построиха на закупен от тях частен имот и друго елитно социално заведение Център за деца и възрастни с увреждания „Символ на любовта”, също финансирано и подпомагано от Съюза на евангелските общини и българската държава.

Според отворено писмо от 1 юли 2008 г. председателят на Управителния съвет на фондация „Символ на надеждата” от българската страна Георги Митов и нейният секретар д-р Румен Пандев е видно, че още тогава са съществували проблеми със статута на немската клиника.

На последното общо събрание, проведено на 23 февруари 2008 г., немската страна представи споразумение за оттегляне от проекта, като предяви претенции за заплащане на 400 000 евро като компенсация за вложените средства в този хуманитарен проект. Представи се и постигната договореност за продажба на построената върху дарения от Община Гоце Делчев терен сграда на клиниката на търговското дружество “Мегастрой” ООД – Гоце Делчев на местните строителни предприемачи Руен Кирев, Иван Белянов и Росен  Думанов.

Това комерсиализиране на участието на немската страна, в частност на Съюза на свободните евангелски общини в Германия в този хуманитарен проект противоречи на поставените цели на фондацията и на очакванията на местната общественост, тъй като по своята същност фондацията е нетърговско сдружение.

За вложените средства в дейностите на фондацията, които реализират целите и задачите й, не може да се търси финансова компенсация”, заявиха още през 2008 г. българските представители - председателят на УС на фондацията „Символ на надеждата” Георги Митов и секретарят д-р Румен Пандев. Двамата бяха отстранени своевременно след отвореното писмо.

По същия повод през ноември същата година тогавашният медицински управител на немската клиника Румен Пандев свика спешна пресконференция, на която обяви, че със заповед спира дейността на здравното заведение в знак на несъгласие с готвената на 16 ноември продажба на клиниката за 400 000 евро на двамата общински съветници Иван Белянов и Росен Думанов, както и на съдружника им в строителната фирма „Мега строй” Руен  Кирев. Тримата били предложили на УС на немската фондация да станат собственици на здравното заведение, като в замяна дарят шест апартамента в строящата се тогава търговска сграда – МОЛ, на мястото на бившето преработвателно предприятие „Родопа”.

През октомври 2008 г. финансовият директор на клиниката в Гоце Делчев Готфрид  Мюлер обясни, че от немска страна интересите са да получат обезщетение в размер на 400 000 евро за направеното дарение, а д-р Румен Пандев бе категоричен, че ако не се запази дейността на клиниката, то по-моралният акт от страна на немците би бил те да дарят сградата на БПЦ, вместо да искат компенсация за направеното дарение.

 

 


Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов