Избрани Новини

Заради кризата – гръцки фирми идват у нас

Портфейл

09-07-2015, 12:43

Снимка:

pixabay.com

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Те ще пренесат дейността и парите си в България, увери Лукарски

Вече има гръцки фирми, които са заявили желание при негативен развой на кризата в южната ни съседка да пренесат дейността и паричните си потоци у нас. Това обяви на брифинг министърът на икономиката Божидар Лукарски. 

Днес и утре той се среща с българските съветници в Службите по търговско-икономическите въпроси (СТИВ).

Лукарски уточни, че ще коментира последствията за икономиката ни при евентуално излизане на Гърция от еврозоната само ако това се случи. Да не създаваме паники и да не рисуваме различни сценарии, призова икономист №1.

По думите му, кризата в Гърция не е завършен етап, а бъдещето й ще се реши в неделя. Според Лукарски в момента няма отчетени реални загуби за страната ни, а има плюсове и минуси от случващото се.

Нито пасивите, нито активите трябва да надделяват. Стабилността на еврозоната е важна за стабилността на ЕС, прецени министърът.

Той гарантира, че на този етап няма никакви трусове в нашата банкова система. Случващото се допринася за това страната ни да се даде като пример за страна, следваща финансова дисциплина и изглеждаща стабилна на фона на ситуацията, доволен е Лукарски.

Той остана доволен от работата на съветниците в СТИВ. Тяхна задача е привличането на чуждестранни инвестиции в България и насърчаване на износа ни. Това не са просто дипломатически служби, а посланици на българския бизнес и защитници на родния ни имидж като благоприятна инвестиционна цел, похвали ги Лукарски.

Той изтъкна, че с 12,9% е скочил износът ни на фона на първото тримесечие на миналата година. Имаме 3,5 пъти ръст на инвестициите на база 2014 г., стана ясно още от думите му. Той призова да не отстъпваме от тези добри показатели, а да ги доразвиваме.

Покачването на износа се дължи основно на износ към трети страни извън ЕС, което беше поставен приоритет в началото на мандата на правителството, не пропусна да отбележи Лукарски.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов