Избрани Новини

Гърмен на протест в Деня на Левски

Общество

12-07-2015, 13:14

Снимка:

БНР

Автор:

bulgaria.utre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Няма да бутат циганските къщи в Гърмен?

Жителите на общината ще изложат исканията си за законност пред Народното събрание

Жители на община Гърмен ще протестират пред сградата на парламента в столицата в Деня на Левски - 18 юли.

Протестът им е срещу отлагането на акцията по премахването на незаконните постройки в квартал "Кремиковци".

Призивът им е да ги подкрепят тези българи, които искат в страната ни да има закони и те да важат за всички.

Решението за протеста в София бе взето единодушно от членовете на Инициативния комитет вчера, след като от МРРБ официално съобщиха, че насроченото за 13 юли събаряне на две къщи няма да се състои.

Причината е писмо от секретаря на отделение в Европейския съд по правата на човека в Страсбург до адвокат Даниела Михайлова по депозирана от нея жалба и "необходимостта от предоставяне на допълнителна информация от страна на българското правителство". Съдът е поискал от българското правителство да спре разрушаването "докато не осигури жилище на уязвимите жалбоподатели".

"Не може някакви институции да спират изпълнението на закона и цяла държава да дава на заден ход, да не изпълни собствените си разпоредби. Ние не сме срещу ромите, искаме еднакви правила за всички в България", заяви Иван Байрактаров от Инициативния комитет, цитиран от БТА.

Протестиращите недоумяват как толкова лесно се спира събарянето на незаконните постройки на циганите. А те от години се жалват от циганските набези и бездействието на държавата, но никой не им обръща внимание.

Жителите на Гърмен и членовете на Инициативния комитет настояват за прилагането на закона - има заповеди на ДНСК още от 2011 г. за събаряне на 124 незаконни постройки.

Според Байрактаров, тъй като циганите от махалата насотяват да живеят заедно и на едно място и отказват да приемат социални решения се влиза в омагьосан кръг, от който няма излизане. "И законът за ромите отново не е на дневен ред", допълни Иван Байрактаров и заяви: "Нашият ултиматум е това да се случи до 18 юли."

Няколко души ще пътуват до столицата в понеделник, за да внесат уведомление за протеста в общината и да получат разрешение. Почти сигурно протестът ще започне в 12.00 часа в събота. Преди това ще бъдат поднесени цветя пред паметника на националния герой Васил Левски по повод 178 години от рождението му.

 



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов