Избрани Новини

Якорудчанин осъди Спешен център да му плати 15 000 лева

Забравили нож в корема му

Мустафа Паспалов от Якоруда осъди Центъра за спешна медицинска помощ да му плати 15 000 лв. заради забравен нож в корема му. Това е обезщетението, което окръжният съдия Лилия Масева присъди на 34-годишния мъж за претърпените болки и страдания, пише struma.bg.

Преди 4 години Паспалов е намушкан при сбиване, станало на 3 април 2011 г. пред механа „Балкане“ в Якоруда и потърсил медицинска помощ в Спешен център - Разлог. Дежурният лекар д-р Владимир Гарабийски, който имал 45 г. практика и бил дълги години шеф на хирургично отделение, го изпратил на рентгенови снимки, след което зашил раната и го изпратил да си ходи у дома. Пострадалият изпитвал силни болки и през цялата нощ не могъл да заспи. На сутринта, когато тръгнал към банята, му причерняло и паднал на земята. Чичо му го намерил с подут корем и веднага го откарал в разложката болница, където му направили обстойни прегледи /рентгенографии, ехография на корема и кръвни изследвания/ и се установило, че цялото острие на ножа, без дръжката, с който бил прободен, е останало в корема му. Наложило се спешна оперативна интервенция на корема за отстраняване на острието на ножа, което вече било проникнало в коремната кухина.

Заради допуснатата лекарска грешка Паспалев решил да съди здравното заведение за 30 000 лв. Искът е насочен срещу Спешен център - Благоевград, на чието подчинение е филиалът в Разлог.

В хода на делото са разпитани като свидетели лекари от разложката болница, дежурната медицинска сестра, както и близки на пострадалия и е приета съдебно-медицинска експертиза. Заключението на вещото лице хирург е, че при първичния преглед е трябвало да се направи обзорна рентгенова снимка, за да се забележи острието, което при движението впоследствие е пробило коремната кухина, с което е създадена временна опасност за живота на пациента.

В крайната си преценка съдия Лилия Масева осъжда здравното заведение Спешен център - Благоевград, в чийто филиал в Разлог е бил на работа дежурният лекар д-р Вл. Гарабийски, да заплати 15 000 лв. на Мустафа Паспалов, както и да покрие съдебните и направените от него разноски в размер на 4000 лв.

Решението подлежи на обжалване пред САС.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов