Избрани Новини

Областният управител Бисер Михайлов за горещата точка в Пиринско - Гърмен

Очаква активни действия от страна на кмета Минка Капитанова

Областният управител Бисер Михайлов за ситуацията в Гърмен: "По повод изнесена информация за предстояща среща между институциите относно спиране на събарянето на незаконните постройки в кв. „Кремиковци“ от Община Гърмен (от страна на кмета на община Гърмен), изразявам следната позиция:

1. Към настоящия момент информация за провеждане на среща между институциите не е постъпвала към областния управител.

2. Временно се отлага премахването на незаконните постройки в квартал "Кремиковци" в село Марчево, община Гърмен, което бе насрочено за 13 юли. Причината е писмо от секретаря на отделение в Европейския съд по правата на човека в Страсбург до адвокат Даниела Михайлова по отношение на депозирана от нея жалба и необходимостта от предоставяне на допълнителна информация от страна на българското правителство по повод настаняването на ромите, чиито постройки са съборени или предстои да бъдат съборени. Съдът е поискал от българското правителство да спре принудителното премахване, докато не осигури жилище на уязвимите жалбоподатели".

3. На 1.07.2015 г. е изпратено писмо от областния управител до Общински съвет Гърмен респективно и на кмета с искане за вземане на решение по повод временното настаняване на ромите, чиито постройки са премахнати или предстои да бъдат премахнати, но към настоящия момент такова решение не е постъпило в Областна администрация Благоевград.

4. Областният управител и ангажираните институции проведоха многократно срещи с кмета на Гърмен относно сериозността на проблема и последиците от нерешаването му. Оказано бе съдействие от всички имащи отношение към процеса. В тази връзка от страна на Агенция за социално подпомагане са предложени съответните социални услуги - временно настаняване или "седмична грижа" за децата на четири семейства, чиито сгради са премахнати. Членовете на тези семейства са отказали настаняване в социални жилища, като към настоящия момент те са настанени и живеят в домовете на техни роднини.

Към настоящия момент всички ангажирани институции продължават да изпълняват ангажиментите съобразно компетентностите им. Областният управител е ангажиран пряко в проблема, съобразно неговите правомощия и очаква активни действия от страна на кмета на Община Гърмен".

 



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов