Избрани Новини

Гръцки пенсионери си живеят живота в Сандански и Петрич

Търсят квартири между 150 и 300 лева

Кризата в Гърция не отказва нашенците от работа при съседите. Хората вече превиват снага над нивите, други пък работят по хотели и ресторанти в южната ни съседка. Причината е, че въпреки проблемите в Гърция, там изкарват повече пари, отколкото у нас. В същото време хиляди българи също отскочиха през почивните дни до плажовете на съседите.

Засилено присъствие на гръцки пенсионери има в Сандански и Петрич след невижданата криза в родината им, пише вестник "Стандарт". Възрастните мъже са на оглед на квартири в южните ни градове, които са близо до границата с родината им. Те търсят подкрепа и съвети от свои сънародници, които от години живеят спокойни старини у нас. Тези дни в гръцкото кафене "ЕЛЛНNIKO" в Сандански е твърде горещо не само заради споровете за бъдещето на южната ни съседка, но и поради повечето посетители.

"Не е тайна, че положението в страната ни е лошо. Затова пенсионерите искат сигурност и спокойствие в България. Напоследък се увеличиха сънародниците ни, които искат да наемат квартири тук и в съседния град Петрич. Просто тук е по-евтино, а нашите пенсии ги орязаха през последните години. На тези, които не им стигат парите в Гърция, тук ще могат да живеят без проблем", твърди 69-годишният Димостенис Фалиерос, който е от Атина, но живее в Сандански вече 20 години.

Гръцка реч се чува из целия град, тъй като тук си харчат пенсиите десетки гърци. Някои са си закупили жилища, но повечето живеят под наем на квартира.

"Сънародниците ми харесват този край. Не само Сандански, но и Петрич. Някои наемат жилища за 1-2 седмици, понякога и за месец. Но и доста остават да живеят тук. Особено след кризата през 2009 г. у нас. Аз се радвам на спокоен живот и хубави старини в страната ви", твърди 71-годишният Ангелос, който живее в Сандански от 14 години. С пенсията си от 900 евро няма никакви проблеми в България.

Цените на квартирите в курорта Сандански зависят от локацията на жилището. В центъра стая със самостоятелен санитарен възел стига до 120-130 лева. В по-отдалечените райони на града същото помещение върви по 90-100 лева на месец. Гърците обаче предпочитат да наемат апартаменти, в които са сами, да нямат хазяи. Гарсониерите са от 150 до 200 лева на месец. Двустайните апартаменти удрят цена от 300 лева на месец, но пък са напълно обзаведени.

"Някои идват, за да бъдат с млади български жени срещу заплащане. Тук всичко им излиза много по-евтино. Обаждат ми се, питат ме за квартири", признава гръцкият пенсионер Ангелос. Месечната издръжка за него и другите възрастни гърци в Сандански и Петрич пада между 2 и 3 пъти.

"Има много гърци в града. Някои дори сключват бракове с нашенки, а други живеят с тях на семейни начала. Свикнали сме да живеем с тях, нямаме никакви проблеми", коментират санданчани.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)