Избрани Новини

Няма виновни за смъртта на четиримата миньори в "Ораново“

Свличането на земна маса било случайно и непредсказуемо явление

Окръжната прокуратура в Благоевград е прекратила разследването за смъртта на четиримата миньори, затрупани в рудник "Ораново" край Симитли, пише „24 часа“. Трагичният инцидент стана на 16 юли 2013 г. около 9,30 ч. Тогава в 64-а галерия се свлякоха около 270 кубика земна и скална маса и затрупаха работниците Иван Лазаров, Асен Стойнев, Христо Младенов и Николай Михайлов. Двама от тях бяха намерени часове по-късно, а колегите им - след близо 20 дни.

Прокуратурата образува досъдебно производство срещу неизвестен автор за причинена смърт поради немарливо изпълнение на задълженията. След близо 2 г. разследване държавното обвинение е прекратило наказателното производство, заради доказана липса на престъпление. Установено било, че липсват действия или бездействия, свързани с нарушаване или отклонение от правилата за безопасност, които да са в пряка причинна връзка с настъпилата трагедия.

Сложната ескпертиза показа, че няма връзка между поведението на конкретни длъжностни лица и свличането на земната маса.

Рудникът е най-дълбокият въглищен в момента в България, с добивни работи на дълбочина над 450 м под земната повърхност.

На 16 юли четиримата копачи влезли в галерията след като преди това там е извършено взривяване за събаряне на въглищни пластове. Миньорите работили около 30-35 минути и около 9,30 ч. изведнъж се усетила откъм дъното на галерията усилена въздушна струя и се чуло свирене като вятър, машините спрели да работят, а също така спрял да работи и вентилаторът. Станал внезапен пробив, запълнил минните изработки със смес от вода, кал, скални и въглищни късове. Четиримата миньори са починали от механична асфиксия вследствие на притискане на телата им и запълване на дихателни пътища с кал. Имали счупени ребра, контузии на мозъка, разкъсвания на вътрешните органи и др. сериозни несъвместими с живота травми.

Според експертите, мястото на инцидента е сложен тектонски възел, като част от разломите са новоустановени. Новооткрит е разсед, който в дълбочина минава близо до изземваната галерия. Не е имало признаци, които да предположат свличането. То има вероятностен характер, определен от различни минно-геоложки условия и технологията на добив, която не предполага запълване на вече иззети пластове, които остават кухи.

Становището на прокуратурата е и, че укрепването на галериите е било направено достатъчно устойчиво и с добра носеща способност.

Прокурорското постановление за прекратяване на разследването и обжалвано пред съда от майката на единия от загиналите Иван Лазаров-Люба. Магистратите обаче са категорични, че пълният събран доказателствен материал не води до изготвяне и внасяне на обвинителен акт против конкретни лица. Не могат да се направят изводи както за извършено престъпление, така и за авторството му.

Запълването на галерията с вода, кал, скални и въглищни късове за кратко време, не се дължи на виновно поведение на длъжностни лица от рудник "Ораново". Така на първа инстанция съдът потвърди прекратяването на разследването. Определението обаче може да се обжалва пред Апелативния съд в София.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов